Conferința ILGA-Europe mereu e un eveniment deosebit, și îl face să fie deosebit atît organizatorii (însăși ILGA-Europe și o organizație locală, care în acest an a fost „Mozaika” din Riga), cît și delegații, veniți de prin toată Europa să povestească unii altora despre succese și nereușite, să-și împărtășească experiența.
Anul acesta, delegați de la GENDERDOC-M la conferința din Riga am fost eu, în calitate de directoare executivă și coordonatoarea programului Lobby & Advocacy – Angelica Frolov. Trebuie menționat faptul că a 18-a conferință a fost cea mai numeroasă din toată istoria ILGA Europe și a adunat în Riga peste 330 de activiști.
Participarea noastră la conferință a devenit posibilă datorită proiectului „Coaliția Estică pentru drepturile LGBT”. El cuprinde toate țările Parteneriatului Estic al UE (Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Bielarus, Armenia ) și Rusia, și se realizează de către organizațiile LGBT din aceste țări cu susținerea RFSL (Federația suedeză pentru drepturile lesbienelor, gay-lor, bisexualilor și transgenderilor ) și Sida (Agenția suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională ). Și anume în timpul acestei conferințe a avut loc întîlnirea reprezentanților tuturor organizațiilor ce vor coopera în acest proiect, pentru a dezvolta strategii de advocacy, nu numai la nivel național, ci și la nivel regional.
Ca de obicei, conferința s-a desfășurat în formă de sesiuni plenare și workshop-uri tematice. Și dacă sesiunile, de regulă, au un caracter formal și oficial, atunci workshop-urile puteau fi prezentări, discuții obișnuite, lucru în grupuri mici, puteau fi teoretice sau practice, banale sau încurajatoare. Din motiv că atelierele de lucru aveau loc paralel, de fiecare dată trebuia să alegem unul din cele cinci, mereu duceam un fel de joc de ruletă. Și nu merge vorba că atelierele de lucru puteau fi rele sau plictisitoare, aici e mai mult o chestiune de relevanță individuală. Eu am avut noroc, am participat la cîteva workshop-uri ce au reprezentat un mare interes pentru mine: „De ce este important să vorbim despre femei în mișcarea LGBT?”, „Bunăstarea activiștilor: din perspectivă personală și organizațională”, „Prezentarea legislației UE privind identitatea de gen, expresia de gen și corecția de gen”. La acestei trei ateliere, cele mai importante pentru mine, a fost aplicarea în practică a informației și posibilitatea de integrare a acesteia în activitatea noastră de zi cu zi, astăzi sau în viitor.
Aș dori să exprim mulțumiri speciale organizației locale „Mosaic”, care, prin angajații și voluntarii săi au avut grijă de fiecare dintre noi necontenit. Conferința a fost organizată la cel mai înalt nivel, la multe ateliere a fost oferită traducere simultană, de asemenea, două zile la rînd, pentru grupele vorbitorilor de rusă și engleză a fost organizat turul curcubeului prin Riga.
Un alt avantaj al conferinței este acela că, fiind cel mai mare eveniment LGBT din regiunea Europei, devine o platformă pentru întîlniri cu finanțatorii și partenerii, precum și cu oficiali politici de rang înalt. De această dată, ILGA Europe a organizat pentru activiștii din cadrul Parteneriatului Estic al UE o întîlnire la Ministerul Afacerilor Externe cu ambasadorul pe probleme speciale – Juris Poikans care supraveghează programul Parteneriatului Estic al UE. În cadrul acestei întîlniri, reprezentanții celor șase state au vorbit despre schimbările pozitive din țările lor, precum și despre progresele realizate, provocări și dificultăți. Și desigur că pe fundalul altor țări, Moldova a arătat destul de progresistă. Aceasta mi-a amintit de conferința desfășurată în cadrul Pride-ului din acest an: „Este Moldova un stat lider în regiune în domeniul drepturilor LGBT?”. La fel ca în mai, am constatat un fapt: Moldova este cea mai bună dintre cele mai rele. Însă noi ne-am dori să vedem țara noastră nu mai rău ca țările europene dezvoltate, iar politicienii noștri – adepți ai drepturilor omului, nu numai la nivel internațional, dar și la nivel național. Și toată percepția mea pozitivă despre întîlnire a fost ștearsă de ultimele comentarii ale ambasadorului că, totul depinde timp și trebuie să mai așteptăm.
Cea mai importantă zi pentru mine a fost ziua prezentării candidaților pentru Bordul ILGA-Europe și ILGA Mondială, fiindcă aceasta a fost prima dată cînd am decis să mă implic în „cursa” electorală și am prezentat candidatura mea la alegerile pentru Bordul ILGA Mondială din partea regiunii europene. Și în ciuda faptului că am fost singurul candidat de sex feminin, îmi făceam mari griji înaintea prezentării discursului meu, deoarece pentru mine era important nu pur și simplu să adun 20% din voturi, dar să fiu aleasă, pe motiv că am fost considerată demnă de această poziție. În discursul meu de două minute, am vorbit despre cum am venit prima dată în organizație, și despre cum visam să ajung să lucrez aici, cum am parcurs calea de la voluntară la directoare și cum sunt mîndră că fac parte dintr-o organizație care a realizat atît de multe.
În dimineața următoare am aflat că am fost votată de marea majoritate a delegaților și, datorită sprijinului lor, eu sunt membru al Bordului Mondial al ILGA, în care voi reprezenta regiunea europeană și în primul rînd, jumătatea sa de sex feminin.
Un alt eveniment plăcut al zilei a fost cina festivă de încheiere, la care a fost invitat președintele Centrului – Alexei Marcicov. În prezența numeroșilor participanți la conferință, Alexei Petrovici a fost distins cu diploma „Pentru neprețuita contribuție, dedicarea și angajamentul față de mișcarea LGBT internațională pentru drepturile omului”. Acest eveniment a fost nu doar solemn și festiv, dar și foarte impresionant, emoționant și captivant. Pe scenă cu Alexei Petrovici au fost Evelyn Paradis – Directorul Executiv al ILGA – Europe, care a decernat diploma și Maxim Anmeghichean, primul nostru director și fost angajat al ILGA – Europe, care a rostit un discurs de felicitare. Și acest discurs semăna mai mult a o recunoștință adusă de fiu, tatălui. Eu și Angelica am asistat la toate decernările, iar după cuvîntarea de mulțumire a lui Alexei Petrovici, toată sala s-a ridicat în picioare, și am simțit un sentiment de mîndrie. Pentru a înțelege de ce toată sala a bătut din palme stînd în picioare, vă prezint discursul integral al președintelui Centrului de Informații „GENDERDOC-M” în timpul ceremoniei de premiere de la conferința ILGA-Europe în Riga, 11 octombrie 2014.
Anastasia DANILOVA
Foto: Maxim van Ooijen
Alexei Marcicov: Acest premiu este un sprijin bun și o încurajare de a continua munca și viața în general.
Dragi prieteni, cu mai mult de zece ani în urmă, adresîndu-mă participanților primului LGBT Pride din Moldova, din cauza emoțiilor, în loc să spun „I love you”, am spus „I want you”. Astăzi sunt copleșit de aceleași sentimente, dar o să mă strădui să nu vă șochez. De asemenea, voi încerca să fiu scurt.
Dar, indiferent de faptul că vreau să fiu scurt, nu pot să nu mulțumesc celor care au luat decizia cu privire la premierea mea, și celor care au întîmpinat această știre cu aprobare, adică Bordului și angajaților ILGA- Europe, și vouă – participanților la conferință. De asemenea, foștilor și actualilor mei colegi de la GENDERDOC-M și beneficiarilor centrului. Nu voi exagera dacă voi spune că fără voi, nu m-aș fi realizat ca activist pentru drepturile omului.
Dragii mei, un mare mulțumesc vouă pentru că ați fost alături de mine pe durata a aproape 20 de ani de lucru în domeniul apărării drepturilor comunității LGBT în Moldova și în spațiul post-sovietic, iar unii m-au susținut în cele mai grele momente ale vieții mele.
Acum mă simt discriminat triplu – pe bază de naționalitate, pe motive de orientare sexuală și vîrstă. Care dintre aceste criterii este cel mai greu? – m-ați întreba voi. Cred că vîrsta. De aceea, eu încă o dată vă spun: MULȚUMESC. Acest premiu este un sprijin bun și o încurajare de a continua munca și viața în general.
De asemenea, ca și fiecare activist pentru drepturile omului profesionist, am cîteva principii după care mă conduc în viața de zi cu zi. Cu unul din aceste principii vreau să mă împart: fiți voi înșivă, nu vă schimbați în nici un caz și fiți fericiți. Credeți-mă, dacă fiecare din noi va urma acest principiu, noi vom cîștiga.
I love you. I want you.
Thank you.