Proiecția documentarului „Răscoala Stonewall”

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” vă invită la proiecția filmului documentar „Răscoala Stonewall” (2010) sub cerul liber consacrată cele de a 45-lea aniversări a evenimentelor cunoscute în istoria ca Revolta de la Stonewall. 

„Răscoala Stonewall”  (engl. Stonewall Uprising) este un film documentar care povestește despre evenimentele care au avut loc în noaptea spre 28 iunie 1969 în cartierul Greenwich Village din New York, când vizitatorii și vizitatoarele barului pentru gay „Stonewall Inn” au dat o ripostă decisivă poliției care desfășura un raid nou asupra localului.

Aceste ciocniri sunt des prezentate ca primul caz din istorie când membrii comunității LGBT au rezistat sistemul instituționalizat de persecuții ale homosexualilor, bisexualilor și travestiților. Se crede că revoltele de la Stonewall au devenit un eveniment definitoriu care a marcat începutul mișcării în mase pentru drepturile persoanelor LGBT din SUA și din întreaga lume. Conform istorocului David Carter, aceasta „a fost pentru mișcarea gay același lucru ca și căderea Batiliei a fost pentru începutul Revoluției Franceze” (Wikipedia).

Filmul documentariștilor Kate Davis și David Heilbroner este bazat pe cartea de David Carter „Stonewall: Revoltele care au declanșat revoluția gay”. Filmul include intreviuri cu participanții și martorii acelor evenimente.

-------
Filmul va fi proiectat în limba engleză cu subtitrare în limba rusă.
-------

Locul: APARTAMENT DESCHIS / Str. București, 68/1
Începere: 21:00
Intrarea liberă.

 

26.06.2014 - 21:00
Calendarul evenimentelor