Litigii

De ce ne adresăm în instanţă?

Una dintre modalitățile de a restabili drepturile omului este de a apela la instanțele de judecată. Centrul de informații GENDERDOC-M a ales drept una dintre strategiile sale - procedurile legate de încălcarea drepturilor LGBT, de crimele pe bază de ură, discursurile de ură, de incitarea la violență și discriminarea pe motive de orientare sexuală și identitate de gen .

Hotărârile judecătorești și pedepsirea corectă a celor vinovați sunt, deosebit de importante pentru a preveni încălcări similare în viitor.

.

Dosare în instanţele de judecată

 • În ziua de 17 mai 2014, în Chișinău, Asociația obștească GENDERDOC-M în cadrul Festivalului anual „Curcubeul peste Nistru” a organizat un marș numit „E timpul să fii tu însuți”.
  Două persoane au intervenit, contrar prezenței poliției, și au împiedicat buna desfășurare a marșului. Anatol Cibric, preot la biserica Preasfințita Maica Matroana a zmuls drapelul în culorile curcubeului din mâinile directoarei Centrului GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, care mergea în fața coloanei. A. Cibric a fost reținut de angajații poliției, steagul nu a fost returnat organizației. O altă persoană, Nicolae Garnov s-a pus în fața marșului cu scopul de a opri marșul și a stat înaintea bannerului din fața coloanei. Încercările poliției de a-i lua mâinile de pe banner și a-l înlătura nu au avut succes. Participanții marșului au fost nevoiți să dea drumul la banner, după care acesta a fost reținut de poliție. Bannerul nu  a fost restituit participanților la marș. 
  La locul desfășurării marșului, de asemenea, s-au prezentat și membrii grupării extremiste ”occupy pedofylia Moldova”. Acest grup a fost foarte activ în timpul marșului. Aproximativ 15-20 de tineri (printre care liderul grupului Ghibadulin Stanislav care este ușor de recunoscut și câțiva minori) cu fețele acoperite cu măști medicale au scandat injurii la adresa membrilor asociației și comunității LGBT. Ei au plasat propriile înregistrări video în care se aud clar cuvinte injurioase și chemările la violență față de persoanele gay. Imaginile lor au fost preluate și difuzate de multe surse mass media.
 • La data de 25.10.2012 Cet. Șelin V. împreună cu Alianța pentru Salvarea Familiilor din Moldova a organizat lecția publică cu genericul ”Efectele diversității sexuale asupra dezvoltării societății”. În cadrul acestei lecții cetățeanul Șelin Victor a ținut un discurs și a prezentat broșura denumită ”Manifestul Homosexualilor”, care ulterior a fost distribuită participanților. Declarația cet. Șelin V, din acea zi, a fost publicată pe paginile de internet accesibile oricui, atît pe teritoriul R. Moldova cît și peste hotarele ei. Anterior, secretarul general al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu, a fost reținut pe 02.04.2012 la Direcția urmăririi penale a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de bănuit conform Articolului 346 - „Acțiuni intenționate, orientate la ațâțarea vrajbei sau dezbinării naţionale, rasiale sau religioase” în rezultatul faptul că în automobilul său au fost depistat 1300 exemplare a acestui Manifest. În ziua de 16 mai 2014, în cadrul emisiunii ”În Profunzime” Anatol Plugaru a declarat - ”La marginea satului, la intrare, să punem o tablitță: gay-ii n-au voie! Ați votat pederaștii?!”

 • La data de 2 iulie 2014 Centrul de Informații GENDERDOC-M a depus o cerere de chemare în judecată către SRL „Pro Digital” (Pro TV) pentru a-i recunoaște responsabili de instigare la ură, violență și discriminare față de persoanele presupuse sau știute ca fiind de orientare homosexuală și de înjurii la adresa organizației GENDERDOC-M prin nemoderarea comentariilor de pe site-ul protv.md. GENDERDOC-M a cerut obligarea pârâtului să publice pe prima pagină accesată de vizitatori scuze publice și dispozitivul hotărârei instanței pe marginea acestei acțiuni, unde să le păstreze timp de 3 luni, și încasarea în beneficiul organizației a sumei 225 600 lei cu titlul de prejudiciu moral și cheltuielile de judecată.

  La data de 23 februarie 2015 Judecătoria sectorului Râșcani a recunoscut SRL „Pro Digital” responsabil de instigare la ură, violență și discirminare față de persoanele presupuse sau știute ca fiind de orientare homosexuală prin nemoderarea comentariilor de pe site-ul protv.md. A obligat pârâtul SRL „Pro Digital” să aducă scuze publice prin intermediul site-ului protv.md și să achite cheltuielile de judecată în sumă 3200 lei. Restul pretențiilor au fost respinse ca neîntemeiate.

  Centrul de Informații GENDERDOC-M va depune cererea de apel pentru a cere publicarea pe site a dispozitivului judecătoresc și scuzelor publice pentru o perioadă de 3 luni și achitarea prejudiciului moral ca remediu pentru a preveni aceste încălcări pe viitor.

 • În luna mai, anul 2013, încă o dată, primarul capitalei Republicii Moldova s-a adresat în instanță pentru a interzice sau pentru a muta într-o o zonă mai îndepărtată de centrul orașului traseul marșului, organizat de activiștii Centrului de Informații „GENDERDOC-M”. Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie în favoarea primăriei orașului. Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a întocmit o plîngere împotriva acțiunilor primarului pentru discriminare împotriva organizației pe criteriul de orientare sexuală.

  La data de 13 mai 2014 Judecătoria sectorului Centru a respins cererea Centrului de Informații GENDERDOC-M ca fiind neîntemeiată.

  La data de 18 septembrie Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Centrului de Informații GENDERDOC-M.

  Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel

Cazuri neajunse în instanţe

 • La data de 11 februarie 2014, Angela Frolov, reprezentanta Cetrului de Informații GENDERDOC-M a fost invitată la emisiunea „Fabrica” a canalului TV Publica  pentru a discuta situația persoanelor LGBT la un an de existență a Legii pentru prevenirea asigurării.

  La această emisiune a participat și președintele organizației Pro ortodoxia Ghenadie Văluță, care a venit la emisiune cu o sticlă de plastic plină cu lichid (din care apoi a fost turnat în pahar și pusă pe masa d-lui Valuță) și o legătură de busuioc.

  În ultima pauză publicitară, Ghenadie Văluță s-a apropiat de moderatori să ceară să i se acorde ultimele 2 minute pentru a stropi cu această apă, care a numit-o „agheazmă” studioul în care se aflau și a primit acordul. Angela Frolov l-a rugat să nu o stropească pentru că nu este religioasă. Acesta însă a spus că o va stropi, pentru că nu discriminează pe nimeni.

  Văluța a declarat: ”Eu numai am adus sfințenia și nu am spus de intenție și deja am fost amenințat că te dau în judecată foarte, foarte, foarte dur. Eu, dragii mei, sfințenia pe nimeni nu otrăvește și nu vreau să discriminez pe nimeni”. Și dacă propunerea a venit tot de la dumneavoastră, și dacă îmi permiteți, pentru dumnezeu”. Aicea libertatea creștină prevalează și dacă ei nu vor accepta agheazma... Majoritatea cedează în fața minorității. Pe mine mă interesează că inițiativa a parvenit tot de la cei care m-au invitat, astăzi: „I-a agheazmă cu tine și busuioc”, după aia cedați înapoi. A cui sunteți, a lui dumnezeu sau...? Da de ce vă ascundeți, sunteți netradiționali? Știți cine fuge de agheazmă?”.

 • Tînărul gay – V.M. – a făcut cunoștință cu doi bărbați pe un site de făcut cunoștințe pentru gay, după care i-a invitat la el acasă pentru relații intime. Acasă, prinzînd momentul potrivit, doi bărbați l-au atacat pe V.M., i-au legat mîinile cu un cablu electric, l-au bătut cu pumnii și picioarele în cap și în alte părți ale corpului. Unul dintre infractori intenționa să ucidă victima cu un cuțit de bucătărie, însă a fost oprit la timp de către complicele său. Cînd victima și-a pierdut cunoștința, infractorii au scos din apartamentul său lucrurile de preț și documentele.

  A fost deschis un caz penal de către poliție și procuratură. Infractorii au fost găsiți și identificați. La finalizarea anchetei, Procuratura Generală a înaintat cazul instanței de judecată.

  Infractorii au fost găsiți vinovați de jaf comis de una sau mai multe persoane, cu utilizarea de arme sau alte obiecte utilizate ca arme, cu cauzarea unui prejudiciu considerabil și condamnați la opt ani de închisoare, cu rambursarea pagubelor materiale aduse victimei. Infracțiunea nu a fost luată în considerație nici de procuratură, nici de instanța de judecată ca fiind o infracțiune comisă pe motiv de ură.

  (documentele sunt confidențiale)

 • Doi soldați care erau în afara unității militare, au propus la doi bărbați homosexuali care treceau pe alături, să întrețină cu ei în relații sexuale în schimbul la o serie de produse alimentare, bere și țigări. Primind din mîinilegaylor cumpărăturile, soldații i-au bătut, insultîndu-i din cauza orientării lor sexuale. În urma loviturilor, lui V. i-a fost ruptă buza de sus; T. a fost ușor rănit.

  Cazul a fost retras din examinare de către Procuratura Militară din cauza lipsei de dovezi.

  (documentele sunt confidențiale)