31.03.2016
Moldova, Сomunitate

Ziua internațională a vizibilității persoanelor trans

Este marcată la 31 martie. Este diferită de Ziua internațională de comemorare a persoanelor trans prin scopul său – de a atrage atenția societății asupra reușitele acestora în lupta cu cissexismul și transfobia în toată lumea și de a povesti despre comunitatea trans.

În acestă zi, Centrul de Informații „GENDERDOC-M” desfășoară expoziție a obiectelor create de persoanele trans și gender non-binary din Republica Moldova intitulată „Tu simți[?]”, care va avea loc joi, 31 martie, ora 19:00, la spațiul de artă Cocoșul Roșu. Între 1 și 3 aprilie aveți posibilitatea de a o viziona la Centrul de Informații „GENDERDOC-M”.

„Având în vedere lipsa de vizibilitate a comunității trans* în țara noastră, mulți oameni cisgen nici nu cunosc de existența acestora, iar cei care cunosc, deseori, îi percep bazându-se pe informații incomplete sau dubioase. În astfel de situație, este dificil să contezi pe acceptare și înțelegere din partea societății, dar, în orice caz, e necesar să cautăm oportunități de a schimba această stare de lucruri”, spune Sașa, voluntarul Centrului GENDERDOC-M și facilitatorul grupului de support pentru persoanele trans și non-binary.

Sașa are 27 de ani. Și-a ales singur un nume masculin, spune că asta îl ajută să se simtă aşa cum îşi doreşte să fie, adică bărbat, deși s-a născut femeie. Sașa este transgender, denumire atribuită persoanelor care se identifică cu un alt gen decât cel atribuit la naștere. Deocamdată, nu simte nevoia să-şi schimbe identitatea şi în acte, dar nu exclude că o va face, dacă îşi va face corecția sexului printr-o intervenţie chirurgicală. Așa cum a făcut Victoria, care s-a născut bărbat, dar acum zece ani a decis să obţină acel corp în care îşi dorea să trăiască dintotdeauna – de femeie. Despre problemele persoanelor transgender din Republica Moldova, în reportajul Liubei Șevciuc de la Radio Europa Liberă.

Previous Următorul