19.10.2021
Moldova, Coming out

Viața familiilor LGBT din Moldova prezentată într-o expoziție de artă

O expoziție de ilustrații tematice cu titlul “If you don’t see it, doesn’t mean it’s not there a avul loc în acest weekend la Chișinău. Еxpoziția este dedicată familiilor de același sex și familiilor queer- familii care există pretutindeni, inclusiv în Moldova, și sunt o parte extrem de invizibilă a societății.

„Este o expoziție despre familii care nu sunt heteronormative, familii care sunt și în Moldova, dar toți se prefac că ele nu există. De fiecare dată când în spațiul public se vorbește despre familii, se ignorează existența familiilor formate din persoane LGBT. E o parte invizibilă, inclusiv pentru comunitatea LGBT. Uneori nici copii din aceste familii nu știu că trăiesc în astfel de familii. E important să vorbim despre faptul că aceste ele există, ele sunt foarte vulnerabile social, nu sunt protejate și asta e ceea ce vrem să schimbăm”, a explicat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M, organizatorii evenimentului.

Potrivit unui studiu referitor la persoanele LGBT din societatea moldovenească, mulți susțin că nu cunosc nicio persoană LGBT. Dar dacă nu le vezi, nu înseamnă că ele nu există.

„De fapt când se pronunță cuvântul „familie” în spațiul public, se presupune că e vorba neapărat despre o femeie și un bărbat care au și un copil. Chiar și festivalul familiei, e oarecum făcut împotriva familiilor LGBT. Ideea acestei expoziții este să arătăm cât de asemănătoare sunt familiile noastre cu cele heterosexuale. Avem probleme similare și aceleași mici bucurii zilnice- gătim împreună, educăm copii, mergem la film, la piață. Familiile LGBT nu sunt monștri despre care se vorbește la știri. Sunt oameni obișnuiți care nu fac nimănui niciun rău prin faptul că își trăiesc viața în cuplu, a adăugat Anna Provozin, autoarea ilustrațiilor.

Scenele de tandrețe și căldură familială ilustrate de autoare nu au fost însă prezentate într-o formă clasică, obișnuită pentru public. Fiecare lucrare a fost acoperită de o copertă neagră cu câteva imitații de geamuri prin care se întrezărea doar o mică parte din ilustrație, din care, de fapt, nu se putea înțelege clar ideea. Pentru a admira întreg tabloul, vizitatorii deschideau pe rând fiecare copertă. Deschiderea acestor coperți este simbolică, explică autoarea:

„E o reamintire a faptului că trebuie să fim mai аtenți unii cu alții și să să depunem efort pentru a înțelege lucrurile până la capăt. E o analogie cu faptul că adesea vedem frânturi de informații despre persoanele LGBT și ne creăm o impresie greșită, din cioburi lipite la nimereală, în loc să încercăm să ne informăm mai mult sau să cunoaștem mai bine aceste persoane. Cu puțin efort am putea înțelege că în spatele acestor bucăți de imagine se ascund oameni obișnuiți cu familii fericite. Nu e nimic strașnic în spatele bucățelelor de tablou și nu e corect să operăm cu frânturi de imagine”, a declarat Anna.

Coperțile tăiate ascundea confortul și fericirea de zi cu zi a acestor familii, pe care, adesea, nu le pot împărtăși cu nimeni:

„Căldura din ilustrații se datorează probabil experienței mele personale. Eu sunt într-o relație foarte caldă în care simt multă fericire și dragoste, și înțelegere. Observ și alte relații similare în alte cupluri LGBT pe care le cunosc- au mult respect reciproc și bucurie de la viața împreună, dar societatea încearcă mereu să oprească această fericire, de parcă nu ar fi loc pentru fericirea familiilor noastre. Am vrut să arăt că aceste familii nu vor decât să-și trăiască propria fericire, pe care societatea nu ar trebui să o sugrume”, a spus autoarea.

Anna a afirmat că familiile LGBT sunt invizibile pentru societate, pentru că, cele mai multe, sunt nevoite să-și ascundă relația:

„Este multă discriminare și amenințare din partea societății. Dacă e o familie cu copil, acesta poate fi supus bullying-ului sau chiar violenței, atunci când se află că are părinți de același sex. Dar, în același timp, lumea nu observă nici familiile vizibile. Sunt cupluri care se țin de mână pe stradă, se îmbrățișează, dar oamenii preferă să nu-i vadă și să spună că asemenea familii nu există”.

Există lume care și-a format o opinie negativă din informații superficiale și simte nevoia să-și exprime ura față de oamenii pe care nu i-au cunoscut niciodată. Expoziția este un îndemn de a cunoaște mai bine lumea din spatele prejudecăților.

„Și cei mai apropiați oameni pot da dovadă de ignoranță, atunci când nu vor să împărtășească bucuria unei relații  și le spun copiilor lor homosexuali că relațiilor lor nu sunt serioase, sau le spun cuvinte ofensatoare. Chiar și filmele pe care le privim de regulă prezintă doar povești de dragoste între persoane heterosexuale, ceea ce e frumos, dar persoanele LGBT nu se pot identifica cu aceste personaje și poveștile lor. Pe străzi sunt multe amenințări pentru cuplurile LGBT, niciodată nu știi dacă ești în siguranță când te ții de mână, poți fi înjurat sau bătut pentru că îți manifești dragostea în public. Gândiți-vă ce rău v-au făcut acești oameni?”, a întrebat retoric autoarea.

Anna Provozin este ilustratoare socială și activistă pentru drepturile omului. Creează ilustrații privind drepturile omului, inegalitatea de gen, viața persoanelor LGBT și mediul înconjurător pentru a atrage atenția asupra problemelor sociale și a încuraja oamenii să dialogheze pentru a le rezolva. Anna visează că Moldova va deveni un loc confortabil pentru viața fiecăruia și că nu va exista loc pentru discriminare, încălcarea drepturilor omului și homofobie.

Evenimentul a avul loc în cadrul Coming Out Days Fest, eveniment dedicat Zilei Internaționale a Coming Out-ului, ca simbol al faptului că vizibilitatea persoanelor LGBT+ este importantă pentru recunoașterea egalității în drepturi și libertăți.

„Coming Out-ul” înseamnă a-ți exprima voluntar orientarea sexuală și/sau identitatea de gen în fața lumii pentru a pune capăt stigmatului.

 

Doina IPATII

Foto de Doina-Romanța Dochițan

Previous Următorul