03.10.2019
Moldova, Sanatate

Veaceslav Mulear: „Acum există posibilitatea să ai o protecție de 100 % împotriva HIV”

De puțin timp la noi în țară a devenit accesibil PrEP. Cu siguranță ați auzit deja acest cuvânt nou de la prieteni și cunoștințele din comunitate. Despre ce înseamnă PrEP, pentru cine este și cum aceste patru litere ne pot schimba calitatea vieții, am discutat cu Veaceslav Mulear, coordonatorul Programului Sănătate la Centrul de Informații GENDERDOC-M.

Ce este PrEP?

PrEP este - Profilaxia Pre-expunere la HIV, mai explicit, PrEP presupune folosirea unui medicament împotriva virusului HIV de către o persoana HIV-negativă pentru a preveni infectarea cu HIV. Administrarea regulată a acestui medicament permite menținerea lui într-o concentrație stabilă, astfel încât, în cazul în care virusul imunodeficienței umane pătrunde în organism, el nu poate să se multiplice și, prin urmare, moare. Fiind un mecanism simplu și eficient, PrEP este considerată la moment cea mai inovativă și cea mai sigură metodă de protecție împotriva infecției HIV.

De ce este importantă apariția PrEP în Moldova?

Republica Moldova este o țară în curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al sărăciei, respectiv, riscul transmiterii virusului în țara noastră are o tendință de creștere. Cu toate că la moment există acces la toate serviciile de prevenire împotriva virusului (informație, prezervative, lubrifianți), aceste servicii nu sunt optime pentru toți, or fiecare din noi este diferit și fiecare decide cum mai bine să se protejeze împotriva HIV. PrEP vine adițional la serviciile existente, contribuind considerabil la eliminarea HIV, atât în Moldova, cât și în lume. Eficiența PrEP este demonstrată. Organizația Mondială a Sănătății recomandă PrEP.

E de remarcat, că Republica Moldova este prima țară din regiune în care s-a decis implementarea PrEP comunitare. S-a ajuns la această decizie extraordinară, ca urmare a analizei barierelor și dificultăților țărilor vecine, ca Ucraina și Georgia, unde PrEP se oferă doar în instituțiile medicale, ceea ce înseamnă că nu toți au acces la ea. Republica Moldova a hotărât să facă PrEP mult mai accesibilă, aducând-o mult mai aproape de potențialii beneficiari, prin intrmediul organizațiilor active în domeniul prevenirii HIV. Am lucrat mult anume pentru ca PrEP să fie comunitară. Vizita de studiu a unei delegații din Moldova (UNAIDS, SDMC, societatea civila) la Paris, în locația unde se prestează PrEP, ne-a motivat și mai mult să realizăm PrEP comunitară și în Moldova pentru a asigura un acces mai extins și universal la PrEP.

Acum există posibilitatea să ai o protecție de 100 % împotriva HIV. În acest sens țin să mulțumesc mult partenerilor - SDMC, UNAIDS, Inițiativa Pozitivă – pentru voință, implicare și perseverență în procesul de implementare a PrEP comunitare. Moldova a devenit campioană în regiune. Sperăm că experiența noastră să fie preluată și în alte țări.

Ce ar trebui să știe potențialii beneficiari, înainte de a veni la Centrul de Informații GENDERDOC-M (GDM) pentru a lua PrEP?

În primul rând, că doar la GDM poți beneficia de PrEP comunitară prin accesarea serviciului direct în oficiul Centrului de la un medic specialist LGBTQ friendly, care lucrează de mulți ani cu comunitatea, care moderează grupurile de suport pentru gay-ii care trăiesc cu HIV. În al doilea rând, că nimeni nu îi va judeca pentru comportamentul sexual, dar va trebui să fie sinceri cu consultanții și medicul - aceștia pot pune unele întrebări mai personale pentru a determina nivelul riscului de infectare cu HIV, nicidecum să intimideze. Puteți vorbi deschis și liber despre viața sexuală pe care o duceți, deoarece sunteți într-un spațiu sigur.

Care sunt cele mai dese întrebări pe care le pun beneficiarii despre PrEP?

La moment, PrEP este ceva nou pentru beneficiarii noștri, dar palpabil deja. Opt persoane au accesat PrEP săptămână trecută. O bună parte din comunitate este bine informată despre PrEP, deoarece încă din luna mai lucrătorii noștri outreach - mulțumesc mult Nataliei, lui Alexandru, Grigore, Silviu, Liviu - informează beneficiarii. Întrebările sunt generale, de la ce este PrEP și până la mecanismul de acțiune. Totuși cea mai insistentă întrebare cred că este dacă PrEP este eficientă. Răspunsul este – da, 100%.

Care sunt cele mai des întâlnite frici legate de PrEP?

Fricile vin, de obicei, din necunoaștere. Există frica de apariție a efectelor adverse și noi explicăm că PrEP, ca orice alt medicament, poate avea efecte adverse, ele, însă, se manifestă în cazuri foarte rare și, de obicei, durează de la o zi la câteva zile și sunt nesemnificative, de aceea nu necesită întreruperea administrării PrEP.

Cum poate schimba PrEP viața celor care îl iau?

Odată ce iei PrEP, poți fi sigur de tine, iar când ești în siguranță, organismul creează imunitate la stres, ceea ce e foarte important. Astfel, ai mai multă energie pentru a atinge înălțimi noi, nu doar în viața personală, dar și în cea profesională, civică, educațională.

Mulțumim!

A înregistrat: Diana Guja

Previous Următorul