31.03.2020
Moldova, Drepturile omului

Vă felicităm cu Ziua vizibilității persoanelor transgen.

Astăzi, 31 martie, în toată lumea se sărbătorește Ziua vizibilității persoanelor trans. Scopul principal al acesteia este creșterea sensibilizării societății referitor la necesitațile și provocările persoanelor trans.

Persoanele transgen fac parte din acronimul LGBTQI+. De la începutul mișcării pentru drepturile persoanelor queer de la sfârșitul anilor 1960 și până la mișcarea modernă, persoanele transgen au fost întotdeauna parte integrantă a acesteia, dar și a vieții comunității, în general.

În această zi, acordăm o deosebită atenție unor subiecte, precum mândria și recunoașterea propriei noastre identități, sprijinul și protecția drepturilor persoanelor transgen, amprenta istorică a comunității trans, trăsăturile identității de gen, nonconformismul de gen, care poate fi atât binar (bărbat trans, femeie trans), atât și non-binar (persoane non-binare, bigender, agender etc.).

Cum pot participa la celebrarea de astăzi?

  • Adânciți-vă în istorie. Persoanele trans și neconformi genului au existat întotdeauna, așa cum o demonstrează moștenirea culturală și folclorul multor popoare ale lumii. Hijra, printre triburile de indieni, waria indonezieni, muxes mexicani - sunt doar o mică parte din exemplele istorice.
  • Asigurați-vă că rămâneți tacticoși și tacticoase în comunicarea cu persoanele trans. Recomandări: https://bit.ly/3bFjHGF.
  • Aflați mai multe despre noi. Urmăriți sau citiți lucrări, în cel mai bun caz scrise de persoanele trans, sau unde personajul principal este o persoană trans. Vă recomandăm, de exemplu, seria Pose, Euphoria, documentarul „Paris Is Burning” și comedia romantică „Boy Meets Girl”. Vă recomandăm, de asemenea, să citiți interviuri cu persoane trans. De exemplu: https://bit.ly/2wSJEDI, https://bit.ly/2JtWZV, https://bit.ly/3bD18CR, https://bit.ly/3azuv9, https://bit.ly/3dHa4Jo.
  • Învățați-vă să mențineți starea de siguranță și incluzivitate pentru persoanele trans în mediile în care vă aflați zilnic (educaționale, de muncă, informale). Recomandări: https://bit.ly/2UuziD0,
  • Vorbiți deschis împotriva discriminării și a tratamentului nedrept, când acesta se întâmplă în apropierea dvs. Cineva folosește discursul de ură sau transformă persoanele trans într-o metaforă comică derogatorie? Simțiți-vă liber să criticați acest lucru. Cineva hărțuiește verbal o altă persoană din cauza expresiei sale de gen? Acționați în sprijinul acestuia sau al acesteia, exprimând condamnarea față de cel/cea/cei/cele care ofensează.

Ziua Vizibilității Persoanelor Trans este în multe feluri, ca și alte zile de vizibilitate, despre diversitate. Prin urmare, urăm tuturor o societate incluzivă și diversă, precum și forță pentru crearea acesteia. Iubiți-vă și aveți grijă de voi!

Previous Următorul