14.04.2021
International , Timpul nostru

Un oraș polonez, devenit „liber de LGBT”, plătește un preț mare pentru această decizie

În urmă cu aproape doi ani, în mai 2019, orașul Krasnik din sud-estul Poloniei, în interesul rezidenților conservatori și religioși, s-a declarat „liber de persoane LGBT”. Atunci primarul orașului Wojciech Wilk nu a văzut niciun rău în acest gest „simbolic și fără sens juridic”, dar astăzi regretă această decizie.

„Aceasta a transformat orașul nostru într-un simbol al homofobiei și a amenințat investițiile străine”, s-a plâns primarul într-un interviu acordat The New York Times.

Anul trecut, un oraș francez și-a rupt parteneriatul cu Krasnik în semn de protest. Iar în septembrie, Norvegia, la care primarul Wilk avea mari speranțe (finanțarea proiectelor în valoare de aproape 10 milioane de dolari), și-a anunțat refuzul de a le mai emite subvenții.

UE, precum și Norvegia, și Islanda, ca răspuns la rezoluțiile adoptate în diferite orașe din Polonia, au anunțat că vor înceta să finanțeze orice oraș polonez care încalcă angajamentul Europei față de principiile toleranței și egalității.

Primarul din Krasnik își face griji că, atâta timp cât orașul rămâne „liber de LGBT”, el are foarte puține șanse să atragă investiții străine pentru a finanța lansarea autobuzelor electrice și a programelor pentru tineri. Acesta din urmă, potrivit lui, este deosebit de important, deoarece tinerii părăsesc în mod activ orașul – alegând străinătatea sau în capitala.

 

Previous Următorul