01.02.2018
Moldova, Сomunitate

Un nou grant va asigura activitatea GDM pentru următorii trei ani

Centrul GENDERDOC-M (GDM) a semnat acordul de colaborare cu Ambasada Suediei în Republica Moldova prin care urmează să primească finanțare pentru următorii trei ani din partea Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).

Despre însemnătatea grantului pentru organizație și despre multe altele povestește directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M Anastasia Danilova.

Despre sarcini

Obiectivele acestui grant țin în linii mari de dezvoltarea capacităților instituționale a Centrului GENDERDOC-M, explică Anastasia Danilova, directoarea executivă a organizației: „Am obținut 500 de mii de euro pentru următorii trei ani și asta ne va ajuta să consolidăm potențialul intern al organizației și să asigurăm funcționarea tuturor mecanismelor și structurilor interne, astfel încât să fim siguri că organizația își poate continua productiv activitatea, chiar în cazul în care, pe parcursul anilor, se vor schimba absolut toți angajații organizației”.

Oportunități noi

Noul grant va asigura implementarea celor patru programe de bază ale organizației, dar și organizarea unor acțiuni noi: „La etapa de pregătire a documentelor pentru obținerea grantului am elaborat și un plan strategic pentru o perioadă de trei ani, care conține evaluări specifice ale îndeplinirii sarcinilor pe care ni le propunem. Ne-am concentrat pe programele importante, la care am lucrat și până acum. Este vorba despre acțiuni de lobby și advocacy, care includ și organizarea campaniilor informaționale, precum este Campania socială „Fără Frică”; de asemenea vom continua să lucrăm cu toate subgrupurile comunității LGBT – părinții persoanelor LGBT, gay-ii de vârsta a treia și persoanele transgender. Însă acum ne putem permite să extindem unele acțiuni. Spre exemplu, în cadrul programului „Sănătate” era foarte slab dezvoltată componenta sănătatea femeilor. Grantul ne va ajuta să răspundem, de acum înainte, nevoilor specifice ale lesbienelor și femeilor bisexuale”.

„Avantajul enorm este flexibilitatea grantului. Putem evalua continuu calitatea activităților noastre și adapta evenimentele organizate la necesitățile reale ale comunității”.

Despre sărbătoarea de la Ambasada Suediei

GENDERDOC-M este prima organizație care a semnat contractual cu Ambasada Suediei în acest an, și Ambasada a organizat o adevărată sărbătoare pentru angajații GDM, la ceremonia de semnare a documentului. „În primul rând au arborat steagul-curcubeu pe clădirea ambasadei. Steagul a stat arborat pe parcursul întregii zile. Apoi au pregătit torturi pe care erau aplicate steagul Suediei și steagul curcubeu. La ceremonie au fost invitați toți angajații GDM. Nu a fost o simplă formalitate, ci un eveniment plăcut și plin de bucurie, care ne-a lăsat impresia unui început bun și luminos. Ambasada Suediei a fost dintotdeauna prietena organizației noastre și am obținut foarte multă experiență de la organizațiile suedeze.

Chiar dacă GDM colaborează deja 20 de ani cu Suedia, procesul de obținere a grantului nu a fost unul tocmai ușor, explică Anastasia Danilova: „Cred că este o onoare că am fost aleși printre organizațiile care au avut ocazia să participe la procesul de obținere a grantului. A fost un proces destul de îndelungat. Inițial am efectuat auditul organizației, care a ajutat să evaluăm posibilitățile organizației de a pretinde la acest grant”.

GDM se bucură de încrederea partenerilor internaționali

Obținerea acestui grant demonstrează încă o dată că există încredere în GDM: „Suntem vizibili și avem o reputație bună printre donatori. Suntem o organizație care își atinge obiectivele. Avem rezultate concrete.

Cred că ei ne apreciază munca, și înțeleg cât de importante pentru Republica Moldova sunt organizațiile societății civile puternice, care luptă pentru drepturile celor mai vulnerabile și discriminate grupuri, din care, din pacate face parte și LGBT. Atât timp cât statul este pasiv, nu doar din punct de vedere financiar, dar, în general, în soluționarea problemelor legate de respectarea drepturilor omului, problemele legate de discriminare, aceste probleme rămân pe umerii ONG-urilor”.

Despre rodul muncii GDM

Pe parcursul a aproape 20 de ani de activitate, GDM a reușit să aducă problemele comunității LGBT în topul discuțiilor. Nu mai este o temă tabu, care provoacă reacții sălbatice. Din păcate, nu întotdeauna este vorba de discuții pozitive. „Negativismul, discursurile instigatoare la ură, discriminarea sunt lucruri cu care luptăm și suntem nevoiți să ne confruntăm. Propaganda oamenilor care au resurse mult mai mari decît ale noastre, oamenilor care au mai mult acces la sursele de informare în masă. Nu este ușor pentru o organizație mică precum este a noastră, să se confrunte cu propaganda. Dar, cu toate acestea, putem spune că de-a lungul anilor am ridicat vizibilitatea problemelor LGBT și am reușit să includem problemele persoanelor LGBT în agenda drepturilor omului. De fiecare dată când se discută drepturile omului, vorbim și despre drepturile LGBT, ori de câte ori se vorbește despre discriminare, infracșiuni motivate de ură, ori discurs instigator la ură – întotdeauna este atinsă și problema comunității LGBT”.

„Acum, în societatea noastră, sunt mult mai mulți oameni care spun că sunt indiferenți. Este foarte bine că apare această indiferență sănătoasă în societate, când oamenilor le pasă de problemele altor oameni, dar nu le pasă de identitatea ori orientarea sexuală a altora”.

„Datorită muncii noastre, tot mai mulți tineri din comunitatea LGBT își acceptă orientarea sexuală și identitatea de gen. Nu se mai consideră bolnavi sau nebuni. Înțeleg că trăiesc într-o societate nedreaptă, dar, cel puțin, sunt capabili să se accepte”.

„Au apărut mai mulți oameni cărora nu le este frică să-și apere drepturile și să scrie plângeri. GDM și-a extins mult serviciile de outreach. Avem mult mai mulți beneficiari pe care îi ajutăm să aibă grijă de sănătatea lor, să-și cunoască statutul HIV și să înceapă tratamentul la timp”.

Doina IPATII

Foto: Simon Andersson

Previous Următorul