22.02.2016
Moldova, Сomunitate

TRANSFOBIA, LA EA ACASĂ, ÎN MAJORITATEA ȚĂRILOR EX- SOVIETICE

La 18 – 20 februarie, în Chișinău, pentru prima dată, a avut loc întâlnirea activiștilor și actvistelor pentru drepturile persoanelor trans din grupul de inițiativă „Trans*Coaliția din Spațiul Ex-Sovietic”. Întâlnirea, organizată de  Trans*Coaliția din Spațiul Ex-Sovietic, a avut drept scop elaborarea unei strategii de lucru pentru următorii ani.

Activitatea a întrunit reprezentanți din 7 țări ex-sovietice, precum Armenia, Georgia, Moldova, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tajikistan și Ucraina, care au început lucrul asupra strategiei cu enumerarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă în țările respective. Printre acestea au fost enumerate monopolul și corupția în comisiile care emită certificatele care permit schimbarea de sex și nume în actele de identitate ale persoanelor transgen, perfectarea anevoiasă a actelor noi și transfobia societății.

„În Ucraina, nu orice persoană trans are voie să-și schimbe genul în acte. O comisie specializată decide cât de masculin ori feminin arăți și care este genul care ți se potrivește mai mult. Una dintre cele mai mari probleme este pașaportul în care scrie că ai un alt gen decât cel cu care te identifici. E foarte complicat să ai un pașapot care nu coincide cu identitatea ta, mai ales când e război în țară”, explică activistul din Ucraina, Yuri Frank. „Au fost situații când persoanele trans nu puteau părăsi zonele de conflict din cauza actelor”, a adăugat acesta.

Și în Kazahstan situația este complicată, spune Rinata „Cu ajutorul organizației noastre, în ultimul timp în Kazahstan au apărut medici, juriști, psihologi prietenoși față de persoanele trans, dar în general, este foarte complicat să luptăm pentru drepturile persoanelor trans”, comunică Rinata . „Există un plafon de vârstă de până la 21 de ani, când poți să începi tranziția de la un gen la altul. Poți începe procedura doar după aprobarea de către unica comisie din țară, care este transfobă și coruptă. Trebuie să stai 30 de zile în staționarul de la psihiatrie și să plătești mult pentru o sumedenie de analize inutile, apoi să treci neapărat printr-o operație genitală cu sterilizare. Iar dacă din anumite motive nu îți poți permite să administrezi hormoni, comisia consideră că nu a fost schimbat sexul morfologic și, respectiv, nu ai voie să-l schimbi în acte”, explică Alexei, un at activist din Kazahstan.

Reprezentanții din  Kîrgîzstan au povestit despre cazul unor personae ajunse trans la 55 de ani, care nu au fost niciodată la medicul genicolog, chiar dacă aveau nevoie de tratament, din frică să nu fie umilite. În această țară nu există o lege antidiscriminare și nici pedeapsă pentru ofense sau descriminare pe bază de identitate de gen sau orientare sexuală. Activiștii au mai povestit despre cazuri în care persoanele trans au fost dezbtăcate și insultațe, umilite în fața camerelor de luat vederi pentru ca, ulterior, clipurile video să ajungă pe rețelele de socializare.

Și în Republica Moldova există transfobie, și probleme cu recunoașterea juridică a genului a persoanelor trans, a spus Al din Chișinău: „M-am confruntat cu transfobia la serviciu, dar asta se întâmplă de regulă în grupurile noi de oameni, care nu prea cunosc ce e transgenderism. După ce le explic, de obicei oamenii au o atitudine înțelegătoare”.

Membrii Trans*Coaliției din Spațiul Ex-Sovietic au evidențiat toleranța și profesionalismul ofițerilor de Poliția Frontieră în înțelegerea tematicii trans, care i-au întâlnit la intrarea în Republica Moldova, în Aeropotrul Internațional Chișinău. „Mulțumim Centrului de Informații „GENDERDOC-M” pentru lucrul cu Poliția Frontieră. Ei au fost informați despre venirea noastră și am avut parte de un comportament respectuos, în general. Suntem mulțumiți pentru că trecerea frontierelor este, de regulă, o provocare de fiecare dată, mai ales pentru persoanele care nu au reușit să-și perfecteze acte conform identității de gen. Se întâmplă adesea să fie umilite, dezbrăcate și reținute pentru verificări suplimentare”, a spus activistul din Kîrgîzstan, Daniyar.

Trans*Coaliției din Spațiul Ex-Sovietic a fost înființată în 2013 și unește activiștii și activistele pentru drepturile persoanelor trans din 8 țări. Misiunea acesteia urmărește sporirea calătății vieții persoanelor trans îm țările ex-sovietice prin furnizarea informațiilor și consultanțelor privind problemele, cu care se ciocnesc persoanele trans, la nivel local și internațional, creșterea gradului de conștientizare privind persoanele trans, susținerea mișcărilor trans și abilitarea persoanelor trans și lucrul cu cercetătorii științifici, care studiază aspectele trans.

 

Doina Iparii

Previous Următorul