07.08.2021
International , Sanatate

Tinerii LGBTQ acceptați de către părinți dezvoltă mai rar probleme de sănătate mintală

Tinerii și tinerele lesbiene, gay, persoanele bisexuale, transgen și queer (LGBTQ) trec prin mai multe probleme de sănătate în raport cu semenii lor heterosexuali și cisgen (adică non-transgen). Un articol științific publicat în 2019 arată asocieri semnificative între respingerea familiei și problemele de sănătate mintală, suicid, consumul de substanțe și comportamentul sexual riscant.

Autorii articolului, șapte oameni de știință, titulari de doctorat (PhD), din mai multe universități din SUA, consideră că lumea științifică abia începe să înțeleagă procesele de bază care leagă respingerea părinților de rezultatele negative asupra sănătății. Aceste procese s-ar putea desfășura acut (de exemplu prin consumul de substanțe) sau pe perioade mai lungi (de exemplu prin dezvoltarea sensibilității la respingere). Mai mult, cercetările în domeniul psihopatologiei dezvoltării sugerează că stresul în timpul etapelor critice de dezvoltare (de exemplu, adolescența) poate modifica sistemele de răspuns la stresul psihologic și fiziologic, într-un mod care crește vulnerabilitatea la adversitățile întâlnite mai târziu în viață. Identificarea acestor mecanisme variate este esențială pentru dezvoltarea intervențiilor și pentru atenuarea disparităților de sănătate.

Relațiile pozitive dintre părinți și adolescenți și practicile parentale eficiente promovează sănătatea adolescenților în general. Însă, până la momentul actual foarte puține cercetări științifice au examinat influența familiilor asupra sănătății tinerilor LGBTQ în mod specific. Mai multe studii arată că tinerii LGBTQ experimentează prea des relații tensionate cu familiile de origine din cauza stigmei legate de orientarea lor sexuală și/sau identitatea de gen, iar contextul familial este, prin urmare, deosebit de important pentru dezvoltarea și prevenirea problemelor de sănătate.

S-a dovedit că relațiile de susținere și acceptare dintre părinți-copii, caracterizate prin comunicare deschisă, reciprocă și cu conflict scăzut, sunt asociate cu rezultate mai bune pentru sănătate, în special în reducerea cazurilor de comportament sexual riscant în rândul tinerilor bărbați homosexuali și bisexuali.

Deocamdată nu există un răspuns științific cert, despre cum anume este influențată sănătatea mintală și comportamentul tinerilor în urma respingerii familiei. Unele studii au ajuns la concluzia că tinerii cu familii homofobe sunt deseori forțați să părăsească casa părintească, iar în consecință reprezentanții LGBTQ se regăsesc în număr mare printre populația de tineri fără adăpost. Astfel, familiile expun acești tineri la nenumărate contexte riscante. În același timp, alte studii arată că respingerea părinților scade sprijinul material și cel social din partea familiei, ceea ce contribuie la creșterea anumitor comportamente cu risc înalt de infectare cu HIV.

O analiză a studiilor la tema acceptării tinerilor LGBT de către familiile lor demonstrează că acei tineri LGBTQ care beneficiază de sprijin stabil din partea familiilor lor, tind să aibă o sănătate mintală mai bună, sunt expuși unui risc mai scăzut de abuz de substanțe și mult mai rar au comportamente sexuale riscante. Din păcate, foarte puține cercetări au examinat modul în care părinții și copiii lor fac față procesului de coming out sau ceea ce îi face pe unii părinți mai sprijinitori decât alții. Înțelegerea proceselor care duc la rezultate pozitive este esențială pentru a dezvolta strategii pentru îmbunătățirea relațiilor dintre părinți și copiii lor LGBTQ și pentru atenuarea disparităților de sănătate.

 

Doina IPATII

Foto: kommersant.ru

Găsiți detalii ale studiului accesând următorul link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6551980/

Previous Următorul