18.02.2016
Moldova, Societate

Socialiștii vor plăti pentru homofobie

Judecătoria sectorului Buiucani a constatat vinovat de homofobie Partidul socialiștilor (PSRM) și l-a obligat să plătească 13 mii de lei activiștilor GENDERDOC-M, a căror imagine a fost folosită în clipul electoral al partidului, în luna iunie a anului trecut. Socialiștii nu-și recunosc vina. Liderul partidului, Igor Dodon, a declarat că PSRM va insista asupra  introducerii pedepsei penale „pentru promovarea homosexualismului”. Surse de la GENDERDOC-M au declarat în acest sens că în partidul socialist  „sunt destul de mulți gay”.

Motivul prcesului de judecată, înițiat de către organizația societății civile pentru protecția drepturilor comunității LGBT,GENDERDOC-M, a fost spotul electoral al PSRM, unde pe fondalul imginii activiștilor GENDERDOC-M, Dodon învinuiește Guvernul de „distrugerea valorilor tradiționale și moralei creștine”. Spotul electoral al PSRM a fost difuzat de opt canale TV din 22 mai 2015 și până în data alegerilor locale din 14 iunie a aceluiași an.

Procesul împotriva socialiștilor a fost înaintat pe 27 mai și conținea câteva cerințe printre care:  a fi declarat spotul homofob, care cheamă la ură și discriminare; a interzice difuzarea spotului și a obliga PSRM să plătească 16 mii de lei activiștilor organizației pentru daune morale și cheltuiei de judecată. 

Indiferent de faptul că instanța a admis cererea GENDERDOC-M parțial, membrii organizației sunt mulțumiți: „Cererea noastră principală a fost admisă- instanța a admis că spotul TV a chemat la ură și a instigat la discriminare pe baza orientării sexuale și identității de gen. În același timp PSRM a primit interdicția de a folosi imaginea noastră în campaniile sale politice”, a declarat pentru NM coordonatorul de programe al GENDERDOC-M, Angelica Frolov.  

Comentând decizia instanței, Igor Dodon, liderul PSRM a lăsat să se înțeleagă că formațiunea politică nu renunță la retorica homofobă. „Poziția noastră este cunoscută, o vom confirma la nivel legislativ, vom cere pedeapsă, inclusiv penală pentru promovarea homosexualismului. Vom anula toate legile care permit distrugerea valorilor noastre tradiționale, creștine. Vă promit.”, îl citează portalul actualitati.md.

Ca răspuns la aceste declarații, Angelica Frolov a menționat că: „Partidul socialiștilor nu este, de fapt, unul homofob, din el fac parte destul de mulți gay”. Potrivit ei: „Este clar de ce partidul vine cu declarații de acest gen: se joacă cu sentimentele primitive ale unei categorii de populație”. În opinia Angelicăi Frolov, despre adevărata poziție a PSRM-ului privind drepturile gay-ilor și lesbienelor, se poate judeca prin prisma declarațiilor avocatului formațiunii politice- Maxim Lebedinschi, care la încheierea uneia dintre audieri a aruncat o frază: „Baftă, ne vom promova reciproc în continuare.„

Sursa: newsmaker.md

Autor: Marina Șupac

 

Previous Următorul