25.06.2019
Moldova, Сomunitate

Simbolul solidarității noastre

Schița prezentată mai jos nu pretinde la generalizare. Totuși ne bucură faptul că, în Chișinău, observăm tot mai multă lume care poartă, fără frică, simbolurile campaniei sociale, organizate anual de către Centrul de Indormații GENDERDOC-M. Credem că este o dovadă a faptului că societatea își schimbă atitudinea și acceptă mai ușor persoanele din grupuri social-vulnerabile.

În troleibuz două tinere mă privesc lung și îmi zâmbesc. Sunt mai tinere decât mine, prin urmare nu pot fi colege de școală sau universitate, despre care am uitat. Nu cred că le-am mai văzut vreodată, totuși zâmbetul lor nu este unul ironic, care să mă facă să cred că am ruj pe dinți sau sos de la prânz, înșirat pe obrazul stâng. Ele zâmbesc sincer, pozitiv, prietenesc, cu un fel de respect. 

Am tot ghicit câteva stații motivul zâmbetului enigmatic, ca să observ în final că aveam torbițe identice #suntok. Deci am mers împreună la ultimul marș de solidaritate cu persoanele LGBT, care a avut loc în data de 19 mai curent. Am realizat atunci că nu port o torbă obișnuita, ci un simbol prin care oamenii pot să-și mărturisească dramele personale, lupta, deznădejdea, acceptarea....fără să fie nevoiți să vorbească. Este un simbol care te ajută să te simți parte a unui grup care te înțelege și te respectă. Te ajută să realizezi că nu mai ești singur, nu ești exclus, izolat. Ești de-al nostru, ești în siguranță, ești ok!

Doina IPATII

Fotografia îi aparține autoarei. 

Previous Următorul