18.10.2021
Moldova, Coming out

Și dacă copilul meu este LGBT?

Cum să înțelegi dacă copilul tău este LGBT, cum reacționezi adecvat atunci când afli și, mai important, cum îl poți ajuta ca părinte? Sunt doar câteva dintre întrebările abordate într-o discuție publică cu părinți ai copiilor LGBT, care a avut loc la Chișinău, în cadrul Coming Out Days Fest 2021.

Potrivit psihologului Oxana Gumennaia, care lucrează cu persoane LGBT, uneori preadolescenții, începând cu 8 - 9 ani înțeleg destul de multe despre ei și încearcă să le comunice într-un fel sau altul această informație și părinților:

„În aceste momente este important să fii aproape de copilul tău, să fii disponibil atunci când copilul vrea să-ți vorbească. Copiii încearcă adesea să ne vorbească, testează terenul, doar că noi nu avem timp, avem de lucru, treburi personale importante și atunci copilul caută răspunsuri în altă parte”.

Alina, mama unei tinere LGBT, prezentă la discuție, a explicat că vestea despre identitatea diferită de gen a copilului său i-a provocat sentimente contradictorii. Pe deoparte era mulțumită de relația de încredere cu copilul, de faptul că acesta a avut curajul să i se destăinuiască anume ei, în același timp avea foarte multe întrebări fără de răspuns:  „Dar dacă i se pare? Poate nu e adevărat? dar poate eu sunt vinovată? Poate nu i-am oferit destulă atenție sau afecțiune, poate mi-a scăpat ceva important? E o stare foarte contradictorie. Oricât de deschis la minte este un părinte, oricum locuiește în această societate binară, patriarhală și sunt opinii și stereotipuri care îți mozolesc zilnic ochii și urechile. Și atunci când acestea încep a-ți învălui gândurile nu mai știi ce să faci cu haosul din minte și ce îi poți arăta copilului tău astfel încât să nu-l sperii, ca să nu vrea să fugă unde-l duc ochii, ca să-i formezi o atitudine adecvată și să-l ajuți să-și trăiască viața cu demnitate”.

Psihologul Oxana Gumennaia a explicat că e firesc să avem reacții emoționale puternice în condițiile în care nu suntem pregătiți să primim o informație absolut nouă. În acest caz psihicul nostru percepe informația ca una periculoasă, prin urmare reacționează prin a deconecta funcțiile logice ale cortexului și a lăsa sistemul limbic, emoțional să acționeze pentru a ne proteja de pericol prin bine cunoscutele reacții caracteristice întregii lumi animale- de a fugi, a lupta sau a încremeni. În acest caz părinții pot să atace prin strigăte și certuri, sau să se retragă prin faptul că îi reproșează copilului că a inventat totul sau chiar pot încremeni într-o stare de semiconștiență.

În același timp, spune psihologul, trebuie să înțelegem că suntem oameni și putem uneori reacționa inadecvat. Însă dacă îți iubești copilul trebuie să depui efort să nu devalorizezi momentul în care îți comunică ceva atât de intim și important pentru el. Pentru că în acest moment este foarte ușor să distrugi intimitatea relației și să provoci traume serioase, atât copilului cât și ție.

„Atunci când înțelegeți că nu aveți suficiente cunoștințe și nu puteți face față situației e corect să cereți ajutorul unor specialiști calificați. E bine să le recunoașteți copiilor că nu știți ce să faceți, dar sunteți de acord să căutați o soluție bună împreună, că sunteți dispuși să-l ajutați. Dacă găsiți un specialist adecvat este mult mai ușor să depășiți problema”.

În acest sens, Oxana Gumenaia a menționat că atât persoanele LGBT, cât și părinții acestora pot găsi informații utile pe pagina web a Centrului de Informații „GENDERDOC-M” (GDM) și, de asemenea, pot veni la oficiul centrului pentru a beneficia gratuit de sprijin psihologic, juridic și medical. De asemenea la GDM există grupuri de sprijin pentru tineri, dar și pentru părinții persoanelor LGBT.

Participantele la discuție au abordat și tema coming-out-ului. Chiar dacă, în linii mari este bine să fii deschis și să nu fii nevoit să trăiești cu frica că se va afla că ești LGBT, este important să alegi momentul potrivit pentru a vorbi deschis despre asta.

„Noi nu am întâmpinat probleme sau reproșuri privind identitatea de gen a copilului meu în familie sau în cercul nostru de prieteni, cu toate astea înțeleg că dacă va vorbi deschis despre asta într-un cerc mai mare de oameni, am putea întâmpina reacții total neașteptate. Nu am habar cum se va schimba atitudinea socială față de mine ca om, cum se va schimba atitudinea oamenilor față de mine ca profesionist, cum se vor purta cu copilul meu. E foarte greu să vorbești public despre faptul că ai un copil LGBT, fără frica că vor începe a arunca cu pietre în direcția ta”, a explicat Alina.

Oxana a spus că vorbește adesea cu adolescenții LGBT despre siguranța coming-out-ului, pentru că e minunat să fii deschis, da e important să înțeleagă ce semnale aud de la părinți:

 „Mai întâi e bine să le dea părinților literatură cu tematică LGBT, să vadă reacția lor, sau să privească împreună filmul despre Freddie Mercury, să vadă cum vor reacționa mama și tata, pentru că, din păcate, până acum întâlnim cazuri când frații mai mari rup degete, ori când adolescentul este încătușat și legat de calorifer. Până în momentul în care adolescentul nu este independent financiar, emoțional ș.a, nu poate comunica despre apartenența la grupul LGBT oricărei categorii de părinți.”

Mariana, mama unui copil deosebit, participantă la discuție, care s-a prezentat ca o femeie credincioasă ortodoxă a spus în acest sens că a citit o frază deșteaptă cu care rezonează:

„Nu judeca oamenii pentru faptul că păcătuiesc altfel decât păcătuiești tu. Fiecare om ar trebui să se îngrijească de propriile păcate. Nimeni dintre noi nu este sfânt. Fiecare e responsabil de propria viață, inclusiv copiii noștri mari. Tot ce putem face, este să le fim alături  și să-i ajutăm să depășească mai ușor obstacolele vieții. Dacă un părinte îi întoarce spatele propriului copil, la ce ne putem aștepta de la restul lumii?”

Invitatele la discuție au vorbit și despre faptul că nici pentru cei mai deschiși la minte părinți nu este ușor să accepte ideea că au un copil LGBT. De regulă acceptarea durează de la 5 la 7 ani.

„E nevoie de timp pentru a ajunge la armonie, a te împăca cu sine sau cu copilul tău, procesul durează întreaga viața, pentru că nu trăim într-o lume cu atitudini tolerante și astfel în psihicul nostru se formează un gen de gaură neagră, care trebuie mereu acoperită cu informație, iar creierul nostru învață exclusiv din experiență, din relații, de asta durează atât de mult”, a explicat Oxana Gumenaia

Dar, spune psihologul, faptul că copilul DVS este LGBT nu schimbă nimic, el rămâne același copil cu aceleași trăsături de personalitate: „Acum aveți o ocazie bună să vă apropiați mai mult de el, e o ocazie să vă testați calitățile de părinte, o posibilitate de a vă manifesta ca un om matur adecvat alături de o persoană separată, da e vorba despre o persoană foarte apropiată, iubită, scumpă, dar separată. Aveți oportunitatea să ajutați acest copil să înțeleagă că are sprijin, să înțeleagă că poate merge înainte prin viață, știind sigur că acasă e un loc sigur, unde poate reveni oricând, pentru că tata și mama îl vor sprijini și totul va fi bine.”

Doina IPATII

Foto: FB

Previous Următorul