Secția LGBT la Festival de Film

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova vă invită la un eveniment cinematografic la tema drepturiloror omului între 2 – 8 decembrie 2016 ce va avea loc la Cinematograful Odeon. Filmele proiectate vor fi urmate de discuții tematice, moderate de cele mai relevante personalități în domeniul drepturilor omului din Moldova dar și de peste hotare. Publicul moldovenesc va avea posibilitatea să vizioneze peste 50 de ore de proiecție cinematografică, de a discuta cu peste 50 de invitați, speakeri, regizori, actori.

Pe 4 decembrie vor derula filmele diversității, secțiune unde sunt proiectate peste 20 de filme locale și internaționale despre diversitate. Filmele promovează buna înțelegere între etnii, minoritățile religioase, persoanele excluse din societate, persoanele LGBT, persoanele care trăiesc cu HIV.

Centrul GENDERDOC-M vă invită să vizitați secția filmelor cu tematica LGBT care are loc duminica, 4 decembrie, între orele 18:00 și 21:30, la Cinematograful Odeon (str. Eminescu, 55). Intrarea este liberă. Toate filmele sunt proiectate în limbile orginale cu subtitrări în română. Proiecțiile vor fi rumate de o discuție moderată de Angelica Frolov și Artiom Zavadovschi de la CEntrul GENDERDOC-M.

FILME LGBT: 18.00 - 21.30

BERTELELE (Brace), director de film: Sophy Holland, Marea Britanie, 24 min, produs în 2014

După ce Adam a recunoscut că este gay și s-a despărțit de soția sa, el speră să fie acceptat în comunitatea persoanelor homosexuale. Într-o seară, un tânăr pe nume Rocky îi apare în față, dornic să-i vorbească despre secretul vieții sale. Prin diverse provocări și refuieli cu alți bărbați din comunitatea LGBT, cei doi află despre identitatea lor transgender. 

ANII PIERDUȚI (Lost years), director de film: Alex Beltran, Spania, 21 min, produs în 2015

După moartea mamei sale, Felix este înrolat la o școală rezidențială, unde îl întîlnește pe Leo. De la o relație de prietenie, tinerii se întrăgostesc și decid să-și unească inimile. Felix este abuzat în aceeași instituție de către colegii săi, dar decide să păstreze în taină acest incident. Cu timpul, relațiile dintre cei doi se răcesc, iar peste mulți ani de căutare, Felix se destăinuie prietenului său că a fost abuzat sexual.  

ÎN SPATELE CORTINELOR (Behind closed doors), director de film: Max Cole, SUA, 9.30 min, prods în 2016

Un cuplu de părinți se ceartă și încearcă să găsească înțelegere și susținere pentru fiul lor care li s-a destăinuit că este gay. În special, tatăl băiatului, este nedumerit și dezamăgit de decizia fiului său, în timp ce soția îl convinge că dragostea lor de părinți rămâne veșnică, indiferent de viziunile sau identitatea copiilor.  

ÎN VOIA SORȚII (Left to their senses), director de film: Cecilia Guichart, Luxemburg, 16 min, prods în 2015

Alma și Sam locuiesc împreună, dar fiecare este preocupată de propriul univers. Ambele fiind pasionate de a trăi o dragoste adevărată și plină de pasiune, încearcă să găsească un preot care le-ar uni inimile prin căsătorie. Zilnic acestea întâmpină unele provocări pe care trebuie să le depășească împreună. 

PAUZĂ cu discuții (20 min)

OMUL CARE L-A IUBIT PE YNGVE, director de film: Stian Kristiansen, Norvegia, 2008, durata: 99 min

Căderea Zidului Berlinului. În orașul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde să știe că totul este pe cale să se schimbe. Până acum a avut tot ce și-ar fi putut dori: cea mai bună prietenă din lume și cel mai simpatic amic. În curând vor lansa împreună o nouă formație de muzică punk. Un nou băiat vine în clasa lor, Yngve, iar faptul că nu pare să semene cu nimeni altcineva îl uimește și tulbură pe Jarle. Omul care l-a iubit pe Yngve spune irezistibila poveste a maturizării, captând cu sensibilitate atât cinismul, cât și inocența auto-descoperirii.

 

04.12.2016 - 18:00
Calendarul evenimentelor