06.04.2020
International , Сomunitate

Riscurile cu care se confruntă persoanele trans* în timpul pandemiei

Persoanele trans* se confruntă cu riscuri deosebite în timpul pandemiei. Mai jos aducem unele exemple și metode de ajutor:

  1. Aflarea în spital în timpul carantinei și izolării se complică din cauza transfobiei din partea personalului medical și altor pacienți/paciente. Cianan Russell (activist trans*) povestește despre două cazuri, când femeile trans au fost supuse hărțuirii și violenței în spitale. Pe termen lung, învățarea personalului să fie tacticoși cu persoanele trans* va ajuta la scăderea nivelului transfobiei. Însă, dacă vorbim despre situația actuală, atunci cea mai bună metodă este să nu vă îmbolnăviți de coronavirus și să evitați carantina în instituțiile medicale.

  2. Persoanele trans* mai des decât persoanele cisgender lucrează neoficial și, în același timp, persoanele trans* fac mai des joburi grele și riscante. Din această cauză, e mai puțin probabil că persoanele trans*  vor avea un concediu plătit sau zile libere în acele domenii de activitate unde e nevoie de a contacta cu oamenii sau de a lucra cu colegii în condiții de apropiere ridicată. Persoanele trans* au mai puține șanse de a trece la un regim de lucru la distanță și păstrarea salariului.

  3. Grupurile sanitare (unde noi toți trebuie să ne spălăm bine pe mâini) sunt spații nesigure pentru persoanele trans*. Chiar dacă intrăm doar să ne spălăm pe mâini, oricum riscăm să ne ciocnim de insulte și violență.

  4. Accesul la serviciile medicale, de care avem nevoie pentru tranziție și care sunt incluse în asigurare, se amână. Intervențiile afirmative de gen și hormonii sunt rareori calificate ca fiind de necesitate vitală, de aceea guvernele îndreaptă toate eforturile personalului medical spre combaterea pandemiei. Însă, pentru persoanele trans* astfel de întârzieri sunt, de facto, chestiuni de viață și de moarte și, cum scrie Cianan Russel, cunoștințele sale, cărora le-au fost mutate intervențiile pentru perioade nedeterminate, se simt dificil, din punct de vedere psihologic. (Această situație este valabilă pentru țările unde persoanele trans* primesc hormoni și au acces la intervenții afirmative de gen pe bază de asigurare. În ce fel pandemia va influența serviciile medicale contra plată în regiunea noastră, încă nu este clar.)

  5. Instituțiile medicale în care persoanele trans* depind de susținerea altor oameni (de exemplu, bărbații trans sau persoanele nebinare care se pregătesc de nașetere) sunt acum în regim de limitare a vizitelor. Astfel, persoanele trans* sunt izolate, ceea ce deschide calea spre violență. Fără susținere, persoanele trans* se confruntă cu o puternică disforie de gen și sunt psihologic vulnerabile.

  6. Transfobia poate influența deciziile personalului medical. În condițiile de deficit a echipamentului medical pentru a ventilarea artificială a plămânilor, medicii trebuie să decidă cine din pacinți/paciente are mai mare nevoie de echipaament. Pot oare persoanele trans* să spere la o atitudine egală față de sine în astfel de situații?

Ce poate fi făcut?

  • Donați bani organizațiilor și inițiativelor regionale;
  • Discutați cu medicul dvs. pentru a afla situația de la policlinica/spitalul/centrul medical unde sunteți înregistrat/ă sau vă tratați de obicei.
  • Mențineți contactul cu amicii, prietenii, cunoștințele și ajutați-i/le să evite situațiile în care e posibilă infectarea cu coronavirusul. Dacă sunteți vecini/e, puteți face cumpărărturile pe rând.

_______________________

Textul a fost adaptat pentru necesitățile regiunii după textul activistului trans*, Cianán Russell.

 

Previous Următorul