12.03.2020
Moldova, Timpul nostru

Revedere cu emoții după 20 de ani, la evenimentul de înmnare a premiilor „Inimi implicate”

Trei apărători ai drepturilor omului au fost premiați pentru muncă și curaj în activitatea de promovare a drepturilor LGBT în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment festiv organizat la Chișinău. Premiul „Inimi implicate” a fost creat de fondatorul “GenderDoc-M”, Alexei Marcicov, ca gest de recunoștință pentru oamenii care au riscat cu propria securitate, sprijinind public o idee respinsă, la acel moment, atât de societate, cât și de oamenii legii.

Ceea ce se anunța a fi un eveniment oficial, cu oaspeți importanți veniți din diferite colțuri ale lumii, s-a dovedit a fi o întâlnire plină de emoție și căldură între prieteni apropiați. Cu peste două decenii în urmă premianții din această seară lucrau împreună la un proiect în reușita căruia credea puțină lume, dar care era extrem de important și personal pentru fiecare dintre ei.

„Cred că orientarea sexuală și identitatea de gen sunt cele mai intime lucruri în viața unui om. Pe cine iubești, cu cine împarți sexualitatea ta sunt lucruri atât de intime... Poate de asemenea opresiunea comună, sau așa-zisul inamic comun face comunitatea mai unită”, a încercat să-mi explice emoțiile, Dennis Van Der Veur, de la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA).

20 de ani în urmă Dennis a venit la GENDERDOC-M ca reprezentant al „СОС-Netherlands”, pentru a schimba radical situația comunității LGBT din Moldova.

„Mergeam prin țară și vorbeam cu oamenii pe care îi numim acum mișcare LGBT, iar la acel moment erau mai mult persoane gay și lesbiene. Eram profund șocat de descoperirile pe care le-am făcut în urma acelor interviuri. Am vorbit cu 40-50 de oameni din întreaga țară și am descoperit oameni discriminați, umiliți, violați, alungați de acasă pentru că erau homosexuali. M-a alarmat faptul că li se părea absolut firesc că li se întâmplă asta”, a povestit Dennis.

La finele vizitei sale, Dennis a scris un raport cu titlul: „Homosexualii din Republica Moldova: Avem nevoie de locuri mai curate decât veceele publice”, în urma căruia GENDERDOC-M a reușit să înceapă primul proiect mare pentru schimbarea situației comunității LGBT din Moldova.

În mesajul său de felicitare pentru Dennis Van Der Veur, primul director al GDM, Maxim Anmeghichean a spus că acest premiu exprimă recunoștința și dragostea echipei și a întregii comunități pentru Dennis. „Recunoștință pentru faptul că ai crezut în faptul că Moldova poate fi diferită, un loc unde oamenii pot fi liberi, își pot exprima dragostea unul pentru celălalt și în același timp se pot bucura de respectul societății”.

Maxim Anmeghichean a accentuat, în discursul său de felicitare, faptul că Dennis a fost primul care a început proiectele de acest gen în lume. „Guvernul Olandez a fost primul care a decis să sprijine deschis lupta pentru drepturile LGBT din întreaga lume, inclusiv în Moldova. Rezultatele muncii tale sunt culese astăzi în întreaga lume. Sunt fericit că am avut ocazia să lucrăm împreună”.

Premiul i-a fost oferit și președintelui organizației „ACCEPT” din România, Florin Buhuceanu, persoana care a avut un rol decisiv în dezvoltarea organizației GDM, împărtășind din experiența organizației românești și relațiile bune cu oamenii care știau cum să schimbe situația LGBT, printre acești oameni a fost și Dennis Van Der Veur.

„Îmi aduc aminte de Pride-ul la care am fost blocați în centrul Chișinăului și primele întâlniri cu seniorii, unii dintre ei fiind supraviețuitori ai serviciilor psihiatrice din perioada sovietică. Îmi aduc aminte cât de mult m-a impresionat solidaritatea dintre generații în comunitatea LGBT și pot observa că Alexei și echipa lui au reușit să mențină viu acest dialog constructiv intergenerațional. Nu am cum să uit despre primele ediții ale festivalului „Curcubeul peste Nistru”- atât de colorate, nebune, dinamice, originale. Primele nunți gay pe care le-am organizat aici, la Chișinău, pentru oamenii din mai multe țări din regiune. Mulțumesc că mi-ați permis să fiu parte a istoriei DVS”, a spus Florin.

Ce-l de-al treilea premiant al serii a fost Boris Balanețchi de la asociația „ILGA-Europe”. Boris a fost director executiv al Centrului de informații GENDERDOC-M și coordonator al celui mai mare proiect pe care l-a avut GDM vreodată. Este vorba de proiectul PRECIS, suma căruia a fost 7,5 milioane de euro. Parte a acestui proiect au fost șapte țări din spațiul post-sovietic: Moldova, Ucraina, Kârgâzstan, Kazahstan, Azerbaidjan, Armenia și Georgia. Partenerii proiectului fiind COC-Netherlands, GENDERDOC-M și ILGA-Europe.

„Am fost prezentat ca fostul director al GDM, dar nu știu câți dintre voi știu că am început ca voluntar, am dansat la discoteca ca dansator de suport, am făcut ordine în oficiu, am fost coordonator al programului sănătatea LGBT. A fost o școală atât de importantă. Ceea ce am învățat pentru mine personal din această experiență este că nu trebuie să așteptăm momentul în care ni se vor oferi drepturile noastre. Pentru drepturi trebuie să lupți. Sunt fericit să revin și să simt aceeași atmosferă din care am plecat cu 10 ani în urmă. Sunt sentimente imposibil de uitat. Atunci când am intrat aici, m-am simțit acasă. Mulțumesc!”, a spus Boris, după acceptarea premiului.

Prezent la eveniment Floris van Eijk, noul șef al Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău a declarat în mesajul său de felicitare că datorită contribuției GDM, Moldova devine un loc mai bun. Respectul pentru drepturile omului crește cu pași mici, dar tinerii din Moldova deja se pot simți mai în siguranță cu identitățile lor sexuale. „În Olanda, majoritatea oamenilor înțeleg acum că diversitatea e mai bună, că o societate funcționează mai bine atunci când fiecare poate fi ceea ce este, indiferent de orientarea sexuală și, de asemenea, indiferent de religie și toate lucrurile care ne fac interesanți ca oameni. Sper că într-o zi vom putea spune același lucru despre Moldova: că majoritatea a realizat că o Moldovă diversă lucrează mai bine pentru toți moldovenii.”

Fondatorul GENDERDOC-M și autorul premiului „Inimi implicate”, Alexei Marcicov a mulțumit premianților pentru contribuția la schimbarea situației comunității LGBT din Republica Moldova: „Bineînțeles că persoanele LGBT au existat și au iubit și până la apariția GDM. Formau familii informale despre care nu vorbeau niciodată. Însă, după fondarea GDM și desfășurarea primei conferințe, mișcarea LGBT a căpătat un caracter legal, cu lideri, scopuri.

„Comunitatea a obținut un loc mai bun și mai curat decât veceele publice. Organizația are un colectiv de angajați și voluntari profesioniști; persoanele LGBT au început a primi sprijin psihologic, juridic și informațional calificat. Au fost adoptate sau modificate legi importante pentru comunitatea LGBT. Comunitatea și prietenii săi desfășoară Pride-uri și festivaluri, la care ordinea este menținută de poliție. Ceea cu ce mă mândresc în mod special este că Republica Moldova este unica țară din spațiul post-sovietic care are arborat în curtea organizației, deja de mulți ani, steagul curcubeu. Este meritul tuturor apărătorilor drepturilor omului”, a declarat Marcicov.

La finele evenimentului, Alexei Marcicov și-a exprimat dorința de a extinde tradiția de înmânare a premiului dincolo de hotarele Moldovei: „Mi-aș dori să îl ofer celor care au contribuit la dezvoltarea mișcării LGBT în Ucraina, Rusia, Kârgâzstan, Georgia, Armenia, Azerbaidjan. Ar trebui să le fim recunoscători celor care au stat la baza mișcării LGBT din acestea și alte țări din spațiul post-sovietic. Riscând cu sănătatea și viața au lucrat și continuă să-și desfășoare activitatea pentru protejarea drepturilor celui mai vulnerabil grup social. Sprijină public ideea drepturilor egale, ceea ce este un act de eroism în spațiul nostru geografic. Mă voi gândi cum aș putea extinde geografic acest eveniment”.

Evenimentul de decernare a premiului este la cea de a treia ediție. Prima ceremonie a avut loc în anul 2018. Premiul a fost oferit atunci primului director al Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, Maxim Anmeghichean, care a lucrat la dezvoltarea organizației și care își continuă misiunea de luptător pentru drepturile omului în Marea Britanie. De asemenea- Angelicăi Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT.

În anul 2019 premiul i-a fost oferit actualei directoare executive a Centrului de Informații GENDERDOC-M, Anastasia Danilova și cetățeanului suedez Stig-Ake Petersson, unul dintre primii președinți ai Federației Suedeze pentru Drepturile Lesbienelor, Gay-ilor, Bisexualilor și Transgenderilor (RFSL), căruia Alexei Marcikov îi spune „părintele PRIDE-urilor din Republica Moldova”.

Doina IPATII

Fotografii: Doyna Romanta Dochitan

Previous Următorul