11.02.2015
Moldova, Сomunitate

QUEER WEEKEND-ul a fost fenomenal!

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a organizat și a desfășurat în data de 31 ianuarie și 1 februarie un șir de evenimente tematice dedicate persoanelor LGBTQ+.

Sîmbătă, 31 ianuarie, în incinta teatrului-spălătorie, începînd cu orele 17:00, au fost proiectate două filme de talie mondială, filme prin care organizatorii evenimentului și-au pus drept scop comemorarea victimelor Holocaustului, zi marcată anual la 27 ianuarie.

Filmul „Bent” (1997), regizat de Sean Mathias, cu artiști în distribuție precum Mick Jagger, Clive Owen, Brian Webber, Jude Law și alții, a demonstrat cum nu se poate mai bine, ororile la care au fost supuși membrii comunității LGBT în lagărele de concentrare din Germania nazistă. Deși, nu este considerat unul documentar, filmul redă într-o manieră foarte realistă persecuțiile și tratamentele inumane pe care le-au trăit evreii, homosexualii și alte persoane incomode regimului nazist.

„Acest film m-a făcut să înțeleg unde poate ajunge o societate lipsită de toleranță. Îmi pare rău, că societatea noastră nu realizează pe deplin, cît de important este să fim toleranți unii cu alții, cît de important este respectul reciproc”, a remarcat Ioana, o tînără prezentă la eveniment.

După film a urmat o pauză de discuție, unde cei prezenți la eveniment au putut discuta atît despre film și impactul acestuia, cît și despre faptul, ce ar trebui de făcut, pentru ca vocile persoanelor LGBT din Republica Moldova să fie auzite. Discuțiile s-au axat pe întrebări adresate de cei prezenți și răspunsuri date de membrii Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, unica asociație din Moldova care luptă ca drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transgenderilor să fie respectate. În cadrul discuțiilor au fost menționate probleme cu care se confruntă nu doar GENDERDOC-M, dar și cele ale comunității LGBT în întregime. Angajații asociației s-au arătat dispuși să ofere suport de ordin informațional, juridic, psihologic, etc. persoanelor LGBT aflați în dificultate, supuși discriminării sau violenței. „Cu cît mai multe persoane se vor adresa după ajutor, vor dori să documenteze cazurile de instigare la ură, dicriminare sau violență, cu atît mai repede starea de lucruri în societate se va schimba”, au menționat activiștii. De asemenea, la discuții s-au abordat teme precum marșul egalității care va avea loc în perioada Pride-ului, și necesitatea participării comunității LGBT la acest eveniment. „Acest marș este foarte important pentru mine, voi merge pentru că vreau să fiu auzită, pentru că vreau ca drepturile mele să fie respectate, pentru că vreau să fiu considerată un membru cu drepturi depline a societății moldovenești. Am obosit să fiu ignorată și înjosită, să fiu considerată un „nimeni” care nu are nici un drept. Nu mai vreau să-mi cerșesc drepturile pe care le am doar pe hîrtie; vreau ca legea să funcționeze și societatea să mă respecte – așa cum o respect eu”, a menționat Natalia, lesbiană, și ea prezentă la eveniment.

Evenimentul a continuat cu proiecția celui de-al doilea film întitulat „Pride” (2014), regizat de Matthew Warchus și bazat pe fapte reale. Pelicula relatează o poveste extraordinară a modului în care două comunități total diferite din Marea Britanie (comunitatea lesbienelor și gay-ilor și Uniunea Națională a Lucrătorilor în Mină) colaborează pentru o cauză comună. „A fost un film foarte vesel, de la care am învățat că experiența acumulată de către o comunitate, poate ajuta și alte comunități să iasă din impas. Colaborarea, fie ea pur umană, sau între organizații, poate ajuta o societate întreagă să facă față unor probleme stridente. Ar fi foarte bine dacă comunitatea LGBT din Moldova s-ar bucura de un suport mai mare din partea altor comunități și chiar instituții de stat cum ar fi poliția, intituțiile medicale sau judiciare. Este foarte dificil să obții succese de unul singur. De fiecare dată, cînd comunitatea LGBT din Moldova este susținută de alte entități, denotă faptul că țara noastră este mai aproape de a se numi un stat civilizat, unde legea și respectul reciproc este la el acasă” a menționat Vadim, tînăr gay, prezent la eveniment.

După proiecția celui de-al doilea film, s-a dat startul seratei QUEER TRASH PARTY, la care au fost prezente peste 50 de persoane. Cei prezenți au avut parte de muzică foarte bună și un travesti show de excepție. Distracția a durat pînă dimineață. „Un eveniment foarte plăcut, deși sunt prezent practic de la început și acum este deja dimineață, nu mă simt obosit deloc. Am avut parte de o muzică perfectă și o atmosferă caldă, mi-am făcut mulți prieteni noi și am avut ocazia să cunosc multă lume bună și prietenoasă. Vreau ca astfel de evenimente să se organizeze mai des”, a spus Maxim, membru al comunității LGBT prezent la eveniment.

Amintim că intrarea la aceste evenimente a fost gratuită, iar participanții au primit cîte un tichet în valoare de 30 de lei, pentru a-și procura o băutură de la bar.

Duminică, 1 februarie, șirul de evenimente a continuat, organizatorii pregătind un KARAOKE BATTLE desfășurat în clubul GOLDBAR, în care membrii comunității LGBT și prietenii lor au putut să-și demonstreze aptitudinile vocale într-un concurs cu premii. Participarea la acest eveniment de asemenea a fost gratuită. „A fost un concurs interesant, cu o concurență acerbă. M-am convins încă odată că în comunitatea LGBT sunt persoane foarte talentate. Sper ca asemenea evenimente să nu fie la ultima lor desfășurare, iar ceilalți membri ai comunității să-și manifeste un interes mai sporit”, ne-a mărturisit Victoria, învingătoarea concursului, susținătoare a comunității LGBT. Șirul de evenimente a fost încheiat de o serată tematică, care a început îndată după KARAOKE BATTLE, serată în care s-a sărbătorit cea de-a doua aniversare a clubului GOLDBAR, iar cei prezenți au avut parte de multe surpize și cadouri plăcute.

„Unul dintre scopurile noastre a fost cel de a comemora victimele Holocaustului și de a reaminti societății că acestea nu au fost doar evreii, ci și persoanele LGBT, fapt de care nu se prea știe. Aceste evenimente vin să aducă un omagiu celor care au suferit, și să demonstreze lumii că asemenea orori nu trebuie uitate, pentru a nu fi repetate. De asemenea, scopul nostru este de a discuta și a cunoaște ce putem face pentru ca vocea comunității LGBT din Republica Moldova să fie auzită. Am vrut să avem un contact direct cu membrii comunității pentru care activăm și din care facem parte, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă, care sunt necesitățile și doleanțele lor. De asemenea, dorim să promovăm Centrul de Informații „GENDERDOC-M” pentru a-i spori vizibilitatea nu numai în rîndul persoanelor LGBT, dar și în  în rîndul publicului larg. Asemenea evenimente au scopul de a uni persoanele LGBT într-o comunitate, și ne-am dori ca acestea să fie mai active, mai prezentă la asemenea evenimente”, au menționat organizatorii.

Articol de Eugeniu Chihai

Foto de Artiom Zavadivschi

Previous Următorul