Proiecţia documentarului „Copilul meu” (2013)

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” vă invită la proiecţia documentarului turcesc „Copilul meu” (2013) care va avea loc sâmbătă, 31 mai, în incinta barului „Spălătorie”. Începerea e la ora 19:00. Adresa: Chișinău, str. Mihai Eminescu, 72.

Cum ai reacţiona dacă copilul tău ar fi gay? Dar dacă el ar fi transgender? L-ai respinge? Te-ai ruga pentru el? L-ai iubi în continuare? Ca părinte, cum te impaci cu orientarea sexuală sau identitatea de gen a fiului tău sau a fiicei tale, dacă se întâmplă să fie diferită de "norma" heterosexuală sau de "norma" cisgender? 

„Copilul meu” prezintă un grup de părinţi ai unor persoane LGBT, care au depăşit momentul dificil când au acceptat homosexualitatea sau transsexualitatea a copiilor lor. Filmaţi în propriile locuinţe, în prim-planuri frontale, stil Errol Morris, parinţii vorbesc despre cele mai intime anxietăţi trăite în momentul în care au realizat prin ce trec copiii lor într-o societate conservatoare de tipul Turciei contemporane. 

Pentru ei, conştientizarea identităţii LGBT a copiilor lor a presupus o versiune proprie de ‘coming-out’ ce a culminat cu descoperirea „activismului din dragoste”. 

„Copilul meu” nu e nici o lecţie de parenting alternativ şi nici un film educaţional de tip advocacy pentru „cauza LGBT”. Este o poveste profund umană cu părinţi reali care se redescoperă pe ei şi pe copiii lor, şi decid să îi susţină în mod activ. Dacă o bunică de 80 de ani din Turcia rurală poate să îşi accepte nepotul aşa cum este, ce scuză avem noi, ceilalţi?

„Am realizat în ultimii ani că parinţii nu au fiice sau fii, ci au copii. Credeam că am o fiică, dar am realizat că, de fapt, am un fiu. Însă ceea ce contează pentru mine e ca el e copilul meu, pur si simplu.”

Proiecţia documentarului „Copilul meu” va fi urmată de o discuţie. 

***
Regizor: Can Candan
Limba: turcă 
Subtitrări: rusă şi engleză
http://www.mychilddocumentary.com/

***
Intrarea liberă.
 

31.05.2014 - 19:00
Calendarul evenimentelor