14.11.2017
Moldova, Сomunitate

Prima întâlnire cu GENDERDOC-M în calitate de ambasadoare a bunăvoinței

Vineri, 10 noiembrie, la Centrul de Informații GENDERDOC-M, a avut loc întâlnirea ambasadoarei UNAIDS-Moldova, Olia Tira, cu angajații și voluntarii organizației.

Celebra intepretă a pășit pentru prima dată pragul unicei organizații din Republica Moldova, care apără drepturile comunității LGBT. Din acest motiv întâlnirea a început cu cunoașterea reciprocă. Toți cei prezenți la întrunire, inclusiv interpreta, s-au rezentat și au povestit scurt despre  munca lor de zi cu zi. Mulți dintre angajații și voluntarii organizației i-au povestit interpretei despre orientarea lor sexuală și problemele cu care se confruntă.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M, i-a povestit oaspetelui despre grupul de sprijin a gay-lor care trăiesc cu HIV și că acești oameni sunt stigmatizați atît de societate, cât și în interiorul comunității. De aceea întâlnirile de acest gen sunt foarte importante pentru ei și oamenii apropiați, pentru că societatea este mai ușor sensbilizată de declarațiile publice ale oamenilor notorii.

„Suntem dispuși să înregistrăm apelul DVS către tinerii din comunitatea LGBT, inclusiv cei care trăiesc cu HIV, pe pagina egali.md. Scopul acestui site este sprijinul tinerilor care consideră că întreaga lume este împotriva lor, că sunt singuri și nimeni nu îi susține, sprijinul celor care sunt disperați și poate că se gândesc la suicid” a declarat Anastasia.

De asemenea Anastasia a invitat-o pe Olia Tira să facă parte din campania social-informaivă FărăFrică și să se alăture celorlalte voci, care pot influența opinia publică privind persoanele LGBT, cu un mesaj foarte simpu- vrem să trăim într-o societate fără frici, unde se respectă demnitatea umană a fiecăruia și fiecăreia.

Alexei Marcicov, Consultant în domeniul politicilor informaționale, a invitat ambasadoarea bunăvoinței la festivalul „Moldova Pride-2018”

„Următorul an este unul foarte important pentru Centrul de Informații GENDERDOC-M, este unul jubiliar, vom împlini 20 de ani. Ar fi superb dacă ați participa la evenimentele festivalului”, a concretizat Alexei.

Olia Tira nu a făcut promisiuni celor prezenți la întâlnire. A rugat să i se trimită ulterior toate propunerile pentru ca, ulterior, să analizeze unde, când și cum s-ar puea implica în organizarea evenimentelor.

Veaceslav Mulear, Coordonator de Program Sănătatea LGBT, i-a adresat o întrebare interpretei: „Credeți că participarea la evenimentele GENDERDOC-M vă poate afecta cariera?” Ambasadoarea bunăvoinței a răspuns că  fiecare om are misiunea sa în viață: unii tartează oameni, alții educă copii, ceilalți povestesc despre ce este HIV, cum poți trăi cu acest virus și cum să eviți infectarea altor persoane. Fiecare este important pentru această planetă, toți suntem importanți: „Așa că nu cred că societatea mă va desconsidera din cauza că încerc să sprijin oamenii care au nevoie de ajutorul meu”, a subliniat interpreta.

Întâlnirea a durat până seara târziu. Au fost puse multe întrebări și spuse istorii din viața oaspeților și a gazdelor întâlnirii, la care au participat și reprezentanții UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală și Svetlana Andrieș.

L. GAGAUZ

Foto credit: Aurora Diaz Obregon

Previous Următorul