21.02.2017
Moldova, Сomunitate

Polina CEASTUHINA: Ne unește deșteptarea

Centrul de Informații GENDERDOC-M și-a ales de curând o nouă președintă. Despre Polina Ceastuhina se știa că lucrează în domeniul tehnologiilor informaționale, a făcut masteratul la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și este una dintre fondatoarele Grupului de Inițiative Feministe. Devenise cumva obișnuit să o vezi pe Polina cu pancarde și lozinci la marșurile feministe, organizând discuții tematice sau exprimându-și ideile progresiste în presă. Totuși, venirea în fruntea unicei organizații LGBT din Republica Moldova a trezit întrebări atât în comunitatea LGBT, cât și în societate. Am rugat-o pe Polina să ne răspundă la câteva dintre ele.

Am citit postarea în care ai răspuns destul de clar la întrebarea care frământa o parte a societății heterosexuale: dacă este ori nu Polina lesbiană. Și de partea cealaltă sunt, probabil, oameni care se întreabă cum de o persoană din afara comunității LGBT a ajuns în fruntea organizației?

La momentul dat a fost cea mai bună decizie. Problemele comunității îmi sunt bine cunoscute pentru că fac parte din Senatul GENDERDOC-M de un an. Alte persoane din Senat, care sunt membri ai comunității LGBT, nu se simt deocamdată suficient de confortabil să facă un coming out public și să-și asume imediat acest rol oficial, în care trebuie să apari periodic cu declarații în public. Oamenii fac coming out atunci când consideră ei că a venit timpul potrivit. Nu cred că este corect să impui un om să-și asume acest disconfort social. Mai mult, cred că poți să aperi drepturile unui grup fără să te identifici neapărat cu acel grup. Trebuie să se țină cont și de faptul că vocea unor persoane este mai bine auzită.

Este o aluzie la faptul că e mai ușor să lupți pentru drepturile LGBT fiind din afara comunității?

Cred că în societatea noastră chiar este mai ușor pentru o persoană non-LGBT să apere drepturile comunității. Oricum ești asociat cu comunitatea și poți fi discriminat prin asociere. Însă, nu ești la fel de vulnerabil la ofense. Este mai ușor să te impui. Am norocul să lucrez într-un mediu care știe de mult timp despre viziunile mele. Ei știu deja că nu este bine să faci glume discriminatorii în prezența mea. Eu am fost întotdeauna deschisă și asta m-a ajutat să adun în jurul meu oameni care nu discriminează.

Am înțeles poziția organizației, dar care este motivația ta personală să aperi drepturile persoanelor LGBT?

Am studiat feminismul când făceam masteratul. La Cambridge, am studiat mult corpul uman, sexualitatea, reprezentare a corpului, felul în care femeile își văd corpul, situațiile în care femeile sunt impuse de societate să fie feminine și cazurile în care nu pot corespunde acestor așteptări tradiționale. De mulți ani fac activism în domeniul drepturilor femeilor, iar acestea nu pot fi separate de drepturile persoanelor LGBT. Nu a fost o trecere bruscă, nu e ceva nou pentru mine. Este o extindere a cunoștințelor și a câmpului de luptă pentru apărarea drepturilor omului.

Pentru mine este fascinant să cunosc această experiență de viață diferită. Studiind lucrurile astea, am înțeles că sunt oameni cărora le este mai greu să trăiască într-o societate ca a noastră din cauza identității lor. Și cred că apariția publică a unei persoane în plus, care este înțelegătoare și deschisă, poate face viața acestor persoane un pic mai bună. Pentru mine, intrinsec, este vorba de luptă pentru dreptate, viață demnă pentru toți, echitate.

Planifici să faci anumite schimbări în activitatea organizației?

Am avut deja prima întâlnire cu Senatul în calitatea de președintă. A fost important să-mi expun așteptările. Printre cele mai importante este implicarea activă a Senatului în activitatea GENDERDOC-M. Aș vrea ca membrii grupului de conducere să comunice mai activ cu coordonatorii de programe, să participe și să se implice mai des în organizarea evenimentelor. Nu este corect să-ți expui opinia despre evenimentele la care nu ai participat. În plus, prezența Senatului la evenimente mai înseamnă și exprimarea sprijinului pentru membrii comunității.

Ce aveți în comun tu și comunitatea LGBT?

Ne unește deșteptarea. Momentul în care înțelegi că regulile au fost scrise de oameni și pot fi schimbate tot de oameni. Poți să ieși din cutiuța asta a judecăților sociale și face orice, atâta timp cât nu încalci libertatea și drepturile altor oameni. Nu trebuie decât să te accepți așa cum ești.

În Republica  Moldova majoritatea societății nu se intersectează cu comunitatea LGBT decât la marșurile tradiționale și în presă. Cum crezi unde e puntea de comunicare constructivă între aceste două „lumi”?

Societatea atribuie adesea valori negative noțiunilor de lesbiană, gay, trans, queer. Este un fel de iluzie că, demonizând comunitatea LGBT, este cumva mai ușor să-ți evidențiezi imaginea personală de om normal, om bun, om religios, cumsecade. Dar nu e decât o iluzie. Nu e deloc greu să faci o simplă căutare pe Google ca să înțelegi că cele mai multe cazuri de viol ori abuz fizic sunt făcute de heterosexuali cisgender. Nu orientarea sexuală face un om bun sau rău, cumsecade sau amoral. E vorba de altceva. Dar mulți trăiesc în această iluzie pentru a-și revendica poziția de cetățeni exemplari. Puntea este în acceptarea faptului că oamenii își trăiesc viața foarte diferit. Și nu există modele universale, valabile pentru toți.

Ce te face un apărător bun al drepturilor persoanelor LGBT?

Sunt convinsă de faptul că oamenii au tendința să asculte ori nu o voce, ținând cont de principiile și valorile pe care le au în viață. Mai știu că eu sunt oarecum privilegiată prin faptul că mi-am făcut studiile la Universitatea Cambridge. Oamenii din Moldova apreciază asta – studiile calitative la o universitate prestigioasă. În momentul în care spun că e ok să fii gay, oamenii pot să aibă o reacție negativă, dar poate nu o să fie atât de categorici, poate o să se gândească: „Dacă fata asta a studiat la o universitate bună, poate nu vorbește chiar aiurea, poate merită ascultată?”.

La fel de important este și faptul că sunt uneori invitată la emisiuni să vorbesc despre diferite teme actuale. Astfel oamenii înțeleg că am opinii adecvate cu care ei se identifică și, respectiv, ulterior mă ascultă, chiar și atunci când au păreri diferite de a mea. Nu pot schimba imediat opinia oamenilor, dar îi pot face mai deschiși să audă mesajul.

Doina IPATII

Foto: Nadya Glo

Previous Următorul