GENDERDOC-M

Persoanele trans prin prisma literaturii. 11 cărți de citit

Nu e secret că persoanele trans și cele cu identități de gen nebinare au existat de-a lungul timpului în toată lumea, iar interesul față de ele a fost mereu colorat în nuanțe contradictorii. De-a lungul anilor subiectul identităților trans, crossdressingului și condiției intersex nu doar provoacă curiozitate deșartă în rândul oamenilor, dar și tulbură mințile scriitorilor.      

Cu ocazia Zilei internaționale a vizibilității persoanelor trans, marcată anual pe 31 martie, Sașa Sugac în colaborare cu Centrul de Informații GENDERDOC-M, într-un material pregătit pentru site-ul HaiBun.md, vă propune o listă cu cărțile de ficțiune și non-ficțiune care, într-un fel sau altul, abordează subiectul identității de gen.

„Mâna stângă a întunericului”, 1969 (engleză: The Left Hand of Darkness) – roman științifico-fantastic din 1969 scris de Ursula K. Le Guin care a câștigat Premiul Nebula și Premiul Hugo. Acțiunea romanului se desfășoară pe planeta Iarnă, a cărei locuitori sunt lipsiți de caracteristici sexuale cu excepția perioadelor când aceștia formează perechi pentru procreare.

„Middlesex” (2002) este un roman renumit scris de Jeffrey Kent Eugenides, scriitor american cu origini grecești. Acest besteseller a primit și Premiul Pulitzer în 2003. Protagonistul romanului este o persoană intersex, cu aparențe feminine, dar cu cromozomi masculini, precum și cu identitatea de gen masculin. Viața protagonistului este parțial bazată pe istoria vieții unei persoane intersex din Franța, Herculine Barbin, și parțial pe istoria vieții lui Eugenides. 

„Orlando”, 1928 (engleză: Orlando: A Biography) — roman semi-autobiografic al scriitoarei britanice Virginia Woolf și este inspirat de prietena sa Vita Sackville-West. Narațiunea fantastică acoperă o perioadă istorică de 350 de ani. În prima parte a romanului protagonistul este prezentat ca bărbat, iar în cea de-a doua parte trăiește ca și o femeie.

Ecranizare: Orlando, 1992

„Herculine Barbin” (engleză: Herculine Barbin: Being the Recently Discovered Memoirs of a Nineteenth-century French Hermaphrodite) – cartea de memorii a lui Herculine Barbin (1838—1868), persoană intersex din Franța care se identifica ca bărbat și care a trăit prima jumătate a vieții ca femeie. Cartea a fost descoperită în 1979 și ulterior publicată în 1980 de filozoful francez Michele Foucault. Aceste înregistrări autobiografice prezintă nu doar interes istoric, dar și captează niște trăiri dramatice personale ale protagonistului în stare să marcheze fiecare cititor.

„Daneza” (2000) (engleză: The Danish Girl) este cunoscută în primul rând pentru ecranizarea cu același nume. Romanul lui David Ebershoff descrie viața lui Lili Elbe, prima femeie transsexuală supusă primei intervenții chirurgicale de corecție a sexului. Acest roman s-a bucurat de o popularitate imensă și a fost tradus în mai multe limbi.

Ecranizare: Daneza, 2015

—All You Zombies— (1958) este o nuvelă științifico-fantastică a scriitorului american Robert A. Heinlein plină de paradoxuri și controverse din punctul de vedere al logicii povestirii. Protagonistul călătorește în timp, devenind de-a lungul narațiunii propriul copil născut din relația dintre versiunea feminină și cea masculină a sa (înainte și după corecția sexului). Nuvela este criticată pentru neglijarea biologiei umane, dar reprezintă un interes deosebit din perspectiva filozofică.   

Ecranizare: Predestination, 2014 (bazat pe nuvelă)

„Fundvogel”, 1928 este romanul scriitorului german Hanns Heinz Ewers care povestește despre personajul fictiv pe nume Andrea Woyland. Încolțit de anumite vicisitudini ale vieții, protagonistul decide să facă prima intervenție chirurgicală de corecție a sexului din lume (din cel feminin în cel masculin). Povestirea și personalitățile contradictorii ale personajelor provoacă reacții emoționale turbulente la cititorii empatici.    

„Cu pană și spadă” (1963) este romanul istoric al scriitorului rus Valentin Pikul. Acțiunea cărții se desfășoară în secolul al 18-lea, în perioada Războiului de Șapte Ani. Protagonistul romanului este diplomatul francez Chevalier d’Éon, trimis în Rusia pentru stabilirea relațiilor dintre imperii. Acolo o slujește pe împărăteasa Elisabeta, având chip feminin, cel în care și-și trăiește restul vieții. Nu este posibil să-i stabilești identitatea de gen a lui d’Éon, dar numele său deseori figurează în listele crossdresserilor vestiți.

Ecranizare: „Cu pană și spadă” («Пером и шпагой»), 2007

„Sunt aici” («Я здесь»), 2013 – nuvela autobiografică al poetului și scriitorului transgen din Rusia, Ashe Garrido. În carte autorul povestește franc despre experiența personală de tranziție trans, gândurile și sentimentele cu privire la acest aspect al vieții sale. Cartea va fi mai ales de valoare pentru cei care vor să înțeleagă persoanele trans „din interior”, precum și pentru cei care cunosc autorul după alte cărți și ar dori să afle mai multe despre biografia lui care, înaintea publicării „Sunt aici”, rămânea necunoscută.

„Stone Butch Blues”, 1993 – roman dramatic și vestit al activistei americane Leslie Feinberg, care i-ar interesa pe cei care vor să cunoască totul despre istoria dezvoltării mișcării pentru drepturile persoanelor LGBT. Protagonista acestuia este Jess Goldberg, femeie masculină care se identifică drept butch. În roman se destăinuie problema persoanei care de mică se simte „diferită de ceilalți”, dar care încearcă să se lămurească cu propria identitate de gen și să-și găsească locul în societate.

„Redefining Realness: My Path to Womanhood, Identity, Love & So Much More” (2014) este cartea de memorii a activistei pentru drepturile persoanelor trans din SUA, Janet Mock. Cu o onestitate neclintită, Janet Mock se descrie drept o persoană tânără, cu origini multirasiale, săracă și trans în SUA, oferind cititorilor un limbaj accesibil și transmițând o perspectivă vitală despre provocările unice și punctele vulnerabile ale unei populații marginalizate care rămâne neînțeleasă. 

La final vă reamintim că Centrul de Informații GENDERDOC-M va desfășura cu ocazia Zilei internaționale a vizibilității persoanelor trans un eveniment cultural. Detalii găsiți aici.

Articol scris de Sașa Sugac în colaborare cu Centrul de Informații GENDERDOC-M pentru site-ul HaiBun.md.

 

Close Menu