07.03.2016
Moldova, Сomunitate

Persoanele din comunitatea LGBT pot beneficia de serviciile GENDERDOC-M la Bălți

De doi ani, Artiom Zavadivschi, Coordonatorul Programului Dezvoltarea Comunității LGBT la GENDERDOC-M, merge în municipiul Bălți pentru a-i ajuta pe tinerii din comunitatea LGBT să-și depășească homofobia internalizată, să-și apere drepturile și să se abiliteze.

În fiecare lună Artiom organizează seminare informaționale în formă de discuții non-formale, pentru ca oamenii să discute liber despre problemele lor și să poată găsi soluții eficiente împreună.

„Nu e secret că mulți gay, lesbiene, bisexuali și persoanele trans au nevoie de socializare și comunicare cu semenii.  La moment pot găsi asta doar pe net, pe site-urile de cunoștință sau în rețelele sociale. Însă ei nu prea au evenimente sociale la care să se întâlnească și să discute problemele și hobby-urile lor sau să caute împreună  soluții pentru a lupta cu discriminarea și încălcarea drepturilor care s-ar desfășura la Bălți”.

Așa și a decis Artiom să meargă, cel puțin, odată pe lună în orașul său de baștină pentru a-i aduna pe toți doritorii să comunice neformal. „Sincer vorbind, oamenii din Balti așteaptă cu nerăbdarea fiecare întâlnire pentu că lucrăm de la egal la egal și abordăm teme interesante, utile și foarte necesare pentru ei. Fiecare întâlnire are o temă de discuție și abordare specifică. De exemplu, la ultima întâlnire, participanții învățau să-și recunoască  homofobia internalizată”.

Genericul unei alte întâlniri a servit broșură despre cum să-ți aperi drepturile edită de Centrul GENDERDOC-M. În cadrul discuției, Artiom le-a prezentat participanților diverse situații și cazuri de încălcare a drepturilor pe motiv de orientare sexuală și identitate de gen și le-a explicat ce drepturi le sunt încălcate și cum pot acționa în astfel de cazuri.

 Trebuie de menționat faptul că mulți dintre cei care vin sunt oameni din grupuri social-vulnerabile și au nevoie de o abordare mai deosebită . De regulă, Artiom este pregătit pentru discuții individuale și acordarea asistenței indiviuale în cazuri concrete. Nu vom dezvălui detalii, fiindcă sunt cazuri care necesită păstrarea confidențialității pe care angajații Centrului GENDERDOC-M o garantează fiecărui beneficiar al organizației. 

Activistul consideră că seminarele pe care le desfășoară la Bălți sunt eficiente pentru că el se implică foarte mult personal în munca pe care o face, fiind conștient de faptul că fiecare participant așteaptă să primească răspunsurile la întrebările importante și să-i fie rezolvată problema. „Ma țin minte pe mine, eu doar tot sunt din Bălți. Eu nu cunoșteam nici oamenii, nici inițiativele. La o întâlnire precedentă vorbeam despre coming out. Am invitat-o pe mama să povestească experiența noastră, pentru că locuiește și ea în Bălți. Iar experiențele personale încurajează oamenii mai mult decât informația citită”.

În fiecare an de aceste și alte servicii ale Centrului de Informații GENDERDOC-M beneficiază aproximativ 300 de oameni. Cu părere de rău, mulți dintre beneficiarii din Bălți nu vin la seminare, chiar dacă și-ar dori.

„Unii vin din alte raioane de nord, cum ar fi Sângerei, Florești.  Totuși uneori sunt 15-20 de oameni, iar alteori vin doar 5, chiar dacă știm cu siguranță că sunt mul mai mulți care au nevoie de aceste întâlniri . Oamenii se tem foarte tare să vină. A veni la stfel de activitate presupune de a face un coming out în fața celorlați participanți, în fața angajaților centrului, care le găzduiește, și ,nu în ultimul rând, în fața propriei persoane. Le este frică că va afla cineva despre orientarea lor sexuală și vor avea probleme. Apropo, asta este manifestarea homofobiei internalizate”, povestește Artiom.

Bneficiarii din Bălți află despre aceste seminare prin inetrmediul  Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor  „ATIS”. În fiecare raion din țară este un centru de acest gen, unde tinerii, inclusiv cei din comunitatea LGBT, pot primi servicii medicale calitative și gratuite . În afară de servicii medicale centrul  distribuie materiale informaționale despre relații sexuale protejate, planificarea familie. Angajații și voluntarii acestor centre desfășoară mai multe seminare și campanii informaționale pentru tineri.

 Prin Intermediul acestui centru, GENDERDOC-M asigură beneficiarii cu mijloace de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. În plus, GENSERDOC-M organizează seminare informationale de 4 ori pe an în Bălți, unde este invitați medici venerologi și psihologi , în funcție de necesitatea beneficiarilor. O dată pe an se organizează un seminar în afara orașului, cu picnic și jocuri informative. Aici, în regim permanent, lucrează doi lucrători în teren care merg la locurile de întâlnire ale BSB (bărbații care practică sex cu bărbații), unde le distribuie prezervative, lubrifianți, broșuri informtive, discută și îi ajută să facă teste rapide la HIV și, în caz de necesitate, le însoțesc la medic-specialist.

Aceste servicii sunt foarte importante în opinia lui Veaceslav Mulear, Coordonatorul Programului Sănătatea LGBT de la GENDERDOC-M: „Cu ajutorul centrelor, precum este CSPT „ATIS”, putem oferi servicii beneficarilor noștri nu doar în Cișinău, dar și în alte localități ale țării. Aceste centre sunt foarte importante, pentru că nu avem alte posibilități de a-i ajuta pe BSB care locuiesc în centrele raionale sau satele din Republica Moldova. Dacă nu ar fi aceste intervenții, atunci răspândirea HIV ar fi cu mult mai mare”.

Doina Ipatii

În imagine (din arhiva GDM): Artiom Zavadovschi

Previous Următorul