23.11.2018
Moldova, Drepturile omului

Patru preoți sancționați pentru instigare la discriminare

Patru preoți din Republica Moldova au fost recunoscuți responsabili de instigare la discriminare sexuală, politică şi pe baza orientării sexuale. Curtea Supremă de Justiție  le-a interzis pârâților, printr-o decizie irevocabilă, să mai instige la discriminare.

Decizia ultimei instanțe naționale a fost emisă în consecința evenimentului din  4 noiembrie 2016. Cu doar o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, un grup de preoţi, în frunte cu episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, au organizat o conferință de presă în care au instigat la ură şi discriminare față de femei, faţă de cei ce au o anumită viziune politică, precum şifaţă de homosexuali.

Nicolae Mihăescu, unul dintre preoții care a participat la conferința de presă, a amenințat credincioșii că dacă o votează pe Maia Sandu își asumă: „Multă osândă și mare păcat în fața lui Dumnezeu. Dânsa este primul candidat din istoria Moldovei care este susținută public de activiștii homosexuali, de lesbiene, de bisexuali şi de transsexuali. Să știți că nimic nu e surprinzător. Ea a declarat public că societatea trebuie să tolereze aceste grupări... ”.

Roman Pintilei, un alt participant la conferință, a afirmat că „Comportamentul ei politic îmi dă temei s-o bănuiesc de fundamentalism liberal, adică samavolnicie. Nu am auzit-o să-şi exprime îngrijorarea faţă de copii, educația creștinească, dar dimpotrivă, a lăsat școala în mâinile minorităților sexuale cu acea carte. Ca mulțumire, homosexualii şi lesbienele o susțin la alegeri. Stimați creștini, fiți atenți cu cine votăm.”

Potrivit documentelor din dosar, aceste declarații au fost susținute și de către ceilalți preoți care dețin funcții importante în cadrul cultului religios Mitropolia Chișinăului şi a Întregii Moldove. Mai mult, ei au afirmat că vor face asemenea îndemnări şi la biserică în cadrul slujbelor religioase, se arată în textul deciziei judecătorești.

Reclamanții, un grup de activiști, printre care și președinta GENDERDOC-M, Polina Ceastuhina, au susținut că intenția pârâţilor a fost de a răspândi ură faţă de o femeie politician prin asocierea ei cu comunitatea LGBT, de a răspândi ură faţă de oricare femeie care nu este căsătorită și care nu are copii, precum și de a răspândi idei homofobe prin asocierea candidatei la prezidențiale cu minoritățile sexuale. În acest scop pârâții au utilizat declarații ce au dezbinat societatea în creștini şi necreștini, în femei bob sterp şi celelalte femei, în păcătoși şi necinstiți.

Angelica Frolov, coordonatoarea programului Lobby și Advocacy a Centrului de Informații GENDERDOC-M a spus că este pentru prima dată când reprezentanților cultelor religioase li se interzice, printr-o decizie judecătorească, să se expună public pe subiecte politice. „Luând în considerație că nici o campanie electorală în ultimii ani nu se trece fără implicarea bisericii, cred că este o interdicție foarte benefică pentru democrația statului nostru. Promovarea valorilor creștine nu este și nu poate fi mai importantă decât legea într-un stat laic, cum este Moldova. Incitarea la discriminare și ură este o încălcare a legii Republicii Moldova”, a adăugat Angelica Frolov.

Mai mulți activiști și reprezentanți ai societății civile și-au împărtășit felicitări pentru această decizie pe rețelele de socializare. Fostul Ministru al Justiției și Președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tanase a scris că este„O decizie neașteptat de corectă pentru vremurile noastre”.

„Aproximativ doi ani în urmă a fost un caz similar împotriva episcopului de Bălți și Fălești Markel în care am avut câștig de cauză în instanțele din Bălți iar Curtea Supremă a anulat aceste decizii eliberându-l pe Markel de răspundere. Motivarea Curții a fost una departe de normele juridice și a drepturilor omului”, a explicat Angelica Frolov.

Potrivit deciziei CSJ, reglementarea discursului instigator la ură se înscrie în nevoia societăților democratice de a preveni şi sancționa toate formele de expresie care răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura bazată pe intoleranță.

Doina IPATII

Previous Următorul