29.09.2016
Moldova, Сomunitate

Participanții la primul festival de cultură studențească și-au exprimat suportul pentru comunitatea LGBT

În data de 23 septembrie, în curtea Academiei de Studii Economice din Moldova a avut loc primul festival de cultură studențescă „Student Fest”. Centrul de Informații GENDERDOC-M a acceptat invitația organizatorilor de a participa la târgul organizațiilor societății civile, care s-a desfășurat în cadrul festivalului.

La târg, Centrul GENDERDOC-M, care avea stand separat cu banner și materiale informaționale, s-a bucurat de atenția publicului. Printre vizitatorii standului au fost atât studenți tineri, cât și profesori ai Academiei de Studii Economice. Vizitatorii, interesați de tematica materialelor informaționale, au luat cu ei broșuri editate de GENDERDOC-M, printre care: „Cunoaște-ți drepturile”,  „Coming Out”, „Cum vorbim și scriem despre gay, lesbiene, bisexuali și persoane transgen”, „Un ghid de încredere în lumea diversității sexuale” și „Succes protejat”.

Potrivit lui Artiom Zavadovschi, Coordonator de Program Dezvoltarea Comunității LGBT la GENDERDOC-M, vizitatotii și vizitatoarele târgului au manifestat interes față de activitatea Centrului și și-au exprimat sprijinul pentru egalitatea în drepturi a persoanelor din comunitatea LGBT. „Unii studenți și studente nu auziseră niciodată până acum despre existența Centrului de Informații GENDERDOC-M, în schimb știau despre Campania socială și Marșul de solidaritate „Fără Frică”, pe care Centrul le-a organizat în luna mai, în cadrul festivalului  „Moldova Pride”. O fată s-a apropiat și ne-a spus că a participat la marș și i-am dăruit un tricou cu sigla campaniei în calitate de mulțumire pentru suport, i-am oferit un tricou și unui băiat care a promis că va participa la marșul de anul viitor”, a spus Artiom Zavadovschi, care a reprezentat GENDERDOC-M la târg.

La târg a venit să susțină organizația Polina Ceastuhina, membră a Senatului GENDERDOC-M. Potrivit ei, prezența Centrului este indispensabilă într-un spațiun în care este multă homofobie și transfobie, dar puțină informație veridică și accesibilă publicului despre orientarea sexuală, identitatea de gen și sexualitate în general. „M-a bucurat faptul că printre persoanele care se interesau de tematica LGBT nu erau doar tineri, dar și profesori universitari. Unii dintre ei luau cu plăcere câte un exemplar al fiecărei broșuri disponibile pentru a le oferi studenților acces la informație acctualizată”, a adăugat Polina.

În afară materialelor informaționale, cărților poștale, insignelor și tricourilor cu inscripția „Fără Frică”, doritorii primeau gratis și prezervative, pe care Centrul GENDERDOC-M le distribuie în cadrul Programului Sănătatea LGBT. „Despre calitatea festivalului vorbește și faptul că în același spațiu au putut conlucra pașnic organizații și agenții cu activități și misiuni diferite. De exemplu, în partea dreaptă a standului GENDERDOC-M distribuia pliante Inspectoratul Fiscal de Stat, iar vizavi – Societatea Studenților Creștini”, a adăugat Artiom Zavadovschi, care a rămas impresionat de eveniment.

Potrivit organizatorilor evenimentului, Comunitatea Tinerilor Ambițioși și Senatul Studențesc ASEM, festivalul Student Fest se va desfășura anual și va fi găzduit prin rotație de toate instituțiile de învățământ superior din Repubica Moldova. Scopul festivalului este de a promova lucrurile care reprezintă interes pentru viața studențească – de la posibilitățile de angajare și implicare în activități de voluntariat până la activități recreative și distractive.

Elena Avenarius

Foto: Polina Ceastuhina

Previous Următorul