04.05.2016
Moldova, Societate

ONG-uri condamnă declarațiile Mitropolitului

Un grup de organizații neguvernamentale condamnă declarațiile discriminatorii ale Mitropolitului Moldovei Vladimir, făcute în cadrul ședinței Parlamentului de ieri, precum și tolerarea, ba chiar susținerea acestora, de către unii deputați. Potrivit ONG-urilor semnatare, declarațiile Mitropolitului „încalcă limitele unui discurs religios” și „au atins grav egalitatea și demnitatea umană a persoanelor LGBT, care în viziunea Mitropolitului nu merită să se bucure de tratament egal”.

Mitropolitul Moldovei Vladimir, în discursul său în fața legislativului, a pledat pentru abrogarea „Legii Antidiscriminare”, invocând că aceasta protejează drepturile minorităților sexuale și că astfel de legi duc la „destabilizarea situației în societate și prăbușirea valorilor noastre creștine”.

Grupul de ONG-uri amintește că Republica Moldova este un stat laic și își exprimă regretul că mai mulți deputați au aplaudat această chemare. Acestea amintesc, de asemenea, că Legea cu privire la asigurarea egalității protejează de tratament discriminatoriu toate persoanele aflate pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenență politică sau orice alt criteriu similar.

„De asemenea, reamintim că promovarea mesajelor cu caracter discriminatoriu, în adresa oricărui grup de persoane, este de neadmis într-un stat de drept și democratic, care potrivit Constituției și tratatelor internaționale, protejează și promovează în mod egal drepturile și libertățile tuturor oamenilor”, se menționează în declarație.

„Ne exprimăm profundul regret că tribuna Parlamentului servește mijloc de promovare a unor mesaje dezechilibrate care contravin principiilor și standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului. Amintim că Republica Moldova este parte a unui șir de convenții care consacră principiul egalității și nediscriminării”, se mai menționează în declarația organizațiilor neguvernamentale, care au solicitat „abținerea de la promovarea mesajelor discriminatorii, inclusiv în Plenul Parlamentului Republicii Moldova”.

Cu această ocazie, organizațiile au reamintit obligația Parlamentului să contribuie la prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în societate.

Declarația a fost semnată de: Asociația Promo-LEX; Coaliția Nediscriminare; Centrul de Resurse Juridice din Moldova; Asociaţia Obștească AFI (Act For Involvement); Centrul Național al Romilor; Asociația pentru Politică Externă; Institutul de Politici Publice; Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

Sursă: www.realitatea.md

 

Previous Următorul