21.07.2017
Moldova, Сomunitate

Oamenii în etate au dreptul la informare

Informația veridică îi ajută să aibă o viață împlinită și sigură.

La mijlocul lunii iulie, la complexul touristic Vatra-Elita (din orășelul Vadul-lui-Vodă) a avut loc trainingul pentru gay și BSB de vârsta a treia. Scopul seminarului a fost: prevenirea răspândirii infecției cu HIV printre bărbații în vârstă, care prectică sex cu bărbații.

Inițial participanților li s-a oferit informație statistică despre numărul persoanelor de vârsta a treia, care trăiesc cu HIV și despre procentul acestora din numărul total al persoanelor HIV pozitive din țară ( Din păcare în Republica Moldova nu există o informație aparte despre numărul BSB care trăiesc cu HIV, de aceea au fost utilizate date din SUA). Datele statistice arată că numărul persoanelor în etate diagnosticate cu HIV este în continuă creștere. Mai mult, aproximativ jumătate dintre persoanele în vârstă care trăiesc cu HIV, au fost infectate un an în urmă sau chiar mai recent. Ceea ce demonstrează faptul că problema este actuală.

Pentru a identifica motivele din care sunt infectate persoanele în etate, participanții au fost implicați într-o dezbatere, în cadrul căreia fiecare și-a spus observațiile și a vorbit despre caracteristicile vieții sexuale a persoanelor de vârsta atreia, precum au fost discutați și factorii de risc. Factorul esențial pe care l-au identificat participanții seminarului, sunt stereotipurile societății în care trăiesc. Potrivit opiniei general-acceptate, după 50 de ani oamenii nu prea fac sex și nu consumă droguri.

Un alt factor discutat de participanții tariningului este lipsa programelor de profilaxie pentru persoanele în etate, iar în spoturile despre sexul protejat, niciodată nu apar eroi de vârsta lor. În consecință, în opinia participanților, persoanele în vârstă au cunoștințe mai superficiale despre HIV/SIDA, decât tinerii. Ei nu prea cunosc cum ar trebui să se protejeze și se gândesc mult mai rar la necesitatea protejării în timpul actului sexual.

Discuțiile s-au încheiat cu un mic test, în care participanții au scris cum se pot proteja de infectarea cu HIV. În acest caz, însă participanții au reușit să se contrazică în privința informării sumare despre infectatea cu HIV/SIDA, că nu ar ști cum să se protejeze și rareori se gândesc la această necesitate. Rezultatele testului scris au demonstrat că participanții au cunoștințe despre modurile de transmitere a virusului și de prevenire a infectării cu HIV. Dar este, mai degrabă, vorba despre o excepție decât despre o regulă.

Din păcate, în lume există foarte puține exemple de programe de profilaxie pentru persoanele de peste 50 de ani. În opinia noastră programele existente la moment ar trebui adaptate potrivit necesităților acestei categorii de vârstă. Ele ar trebui să încurajeze și acest grup să facă teste la HIV.

Este absolut necesară cercetarea comportamentului sexual al gay-ilor și BSB de vârsta a treia. De asemenea ar trebui cercetate caracteristicile de manifestare a virusului imuno deficitar și tratamentului personelor HIV-pozitive. Persoanele de vârsta a treia ar trebui să fie implicate în studiile clinice.

Trebuie puse la dubii afirmațiie potrivit cărora oamenii în etate nu fac sex și, respectiv, nu vor discuta la această temă. Din acest motiv specialiștii care lucrează cu persoanele în vârstă ar trebui să beneficieze de instruiri privind profilaxia HIV și manifestările infecției cu HIV în cazul persoanelor în etate.Specialiștii ar trebui să țină cont inclusiv de riscurile legate de sex și droguri, la care sunt supuse persoanele de peste 50 de ani.

Oamenii de toate vârstele au dreptul la o viață împlinită și interesantă. Oamenii în etate au dreptul la sprijin și informare, care le va ajuta să aibă o viață mai sigură.

La finele trainingului, participanții au pivit melodrama „Un prieten vechi” despre soarta unui grup de gay intelectuli din New-York, pe parcursul a zece ani. Este vorba despre deceniul în care oamenii au descoperit SIDA. Când se cunoșteau infomații foarte superficiale despre virus. În film, scenă cu sceană, grupul de prieteni înlocuiește petrecerile vesele cu ceremoniile de înmormântre.

Mai jos sunt câteva opinii ale participnțior despre film:

Dima: Este un film bun. Nu este atât despre SIDA, cât despre percepția oamenilor. Cum își schimbau opinia despre virus și persoanele infectate.

Veaceslav: Chiar dacă filmul arată etapa „de triumf” a bolii, când este incert dacă este poți să-ți iei rămas bun pentru totdeauna, cu un sărut și atingere cum se cuvine. Oricum nu am văzut imagini șocante.

Vlad: Nu este un film pentru divertisment, mai degrabă este un avertisment- o constatare amară a faptului.

Il IAS

NOTĂ: Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului «Mobilizarea și angajarea BSB și comunității LGBT în răspunsul național HIV». La training au participat 20 de persoane, printre care și Vlad Iscrov, înmormântat în data de 25 iulie. În pauzele dintre sesiuni am discutat la o terasă din apropierea locului în care a avut loc trainingul. În aceeași zi, aici a avut loc un eveniment pentru părinții personelor din comunitatea LGBT și copii lor. Uitându-se la ei, Vlad a spus: „oare ne-am putut imagina vreodată că vom putea vedea cu proprii ochi comunicarea armonioasă dintre gay și părinții lor?”

I.I.  

Previous Următorul