12.05.2022
International , Drepturile omului

O nouă dinamică în drepturile LGBTI în toată Europa, arată Rainbow Map

Pe măsură ce democrația în Europa este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari, harta anuală elaborată de ILGA-Europe, Rainbow Map, identifică pași în ceea ce privește drepturile LGBTI în mai multe țări.

Publicate joi, 12 mai 2022, la Forumul IDAHOT+ din Cipru, Harta și Indexul anual Rainbow Europe a ILGA-Europe, care clasifică situația juridică și politică a persoanelor LGBTI din 49 de țări europene, constată că în ultimele 12 luni a apărut o nouă dinamică care pare să completeze golurile din jurul drepturilor LGBTI și să crească standardele, oferind guvernelor teren pe care să construiască noi politici pe măsură ce democrația în Europa se confruntă cu provocări excepționale.

Dar sunt și vești mai puțin bune - unele țări care au fost cândva lidere în privința drepturilor LGBTI alunecă în jos pe scară, în timp ce altele riscă să urmeze țările în care drepturile LGBTI sunt instrumentalizate pentru câștiguri politice.

Lansată în fiecare mai din 2009, marcând Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei, Bifobiei și Intersexfobiei (IDAHOBIT), Rainbow Map ILGA-Europe clasează toate cele 49 de țări europene pe o scară cuprinsă între 0% (încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare) și 100% (respectarea drepturilor omului, egalitate deplină).

​​Potrivit directoarei executive ILGA-Europe, Evelyne Paradis: „Este încurajator să vedem că mai multe guverne au ales în mod activ să ia măsuri reale în ultimele 12 luni pentru a promova egalitatea LGBTI și, ca rezultat, că Rainbow Map arată pozitiv diferit în comparație cu anul trecut pe vremea asta. În fața forțelor anti-LGBTI care rămân răspândite în toată Europa, salutăm mobilizarea reînnoită a unui număr tot mai mare de politicieni și oficiali guvernamentali pentru a face ceea ce este necesar pentru a îmbunătăți realitățile trăite ale persoanelor LGBTI. Este cu siguranță nevoie de mai multe pentru a consolida această dinamică ascendentă în anul viitor.”

În acest an, ILGA-Europe introduce o nouă categorie privind integritatea corporală intersex. Prin aceasta, se dorește transmiterea către guverne a unui mesaj clar că protejarea drepturilor omului ale persoanelor intersex necesită eforturi dedicate.

REZUMATUL HĂRȚII RAINBOW EUROPE 2022

Pentru al șaptelea an consecutiv, Malta continuă să ocupe primul loc pe harta Rainbow Europe, cu un scor de 92%.

Cu 74 de puncte, Danemarca ocupă acum locul doi - aceasta este o creștere de șapte locuri, alimentată în principal de modificările aduse legislației sale privind infracțiunile motivate de ură și tratament egal.

Belgia ocupă locul trei cu un scor de 72%.

Cele trei țări de la celălalt capăt al clasamentului Rainbow Europe sunt Azerbaidjan (2%), Turcia (4%) și Armenia (8%), ca și în ultimii doi ani.

Regatul Unit este țara cu cea mai dramatică scădere a punctajului său, pierzând 11% puncte în raport cu activitatea ineficientă și nesistematică a mandatului organismului de egalitate privind orientarea sexuală și identitatea de gen și planul de acțiuni pentru egalitate care nu este reînnoit sau implementat.

Portugalia a scăzut, de asemenea, cu 5% din cauza expirării planului de acțiuni al guvernului.

Danemarca, Islanda, Franța, Grecia și Letonia sunt țările cu cea mai mare creștere a scorurilor. Islanda și-a modificat legea copiilor pentru a permite părinților înregistrarea neutră din punct de vedere al genului. Islanda a primit, de asemenea, puncte în legătură cu noua categorie a ILGA-Europe „integritate corporală intersex”.

Franța a adoptat o interdicție a terapiilor de conversie, a ridicat interdicțiile privind donarea de sânge și a adoptat o lege privind inseminarea asistată medical. De asemenea, Grecia a ridicat interdicțiile privind donarea de sânge și a adoptat un nou plan de acțiuni pentru egalitate. Letonia și-a modificat codul penal astfel încât instanțele să îl aplice pentru a proteja orientarea sexuală ca factor agravant.

Moldova este pe locul 37, cu un scor de 21%.

Mai multe găsiți pe acest link: https://ilga-europe.org/resources/news/latest-news/new-dynamic-has-appea...

Previous Următorul