19.06.2022
Moldova, Pride

Marșul Pride a avut loc!

Duminică, 19 iunie, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, s-a desfășurat Marșul Pride. La Marș au participat în jur de 500 de persoane, acesta fiind cel mai mare număr de participanți la Marșul Pride în toate istoria desfășurării lui în Republica Moldova.

Traseul din acest an a fost, de asemenea, cel mai lung traseu de până acum. Astfel, Marșul a început la intersecția străzilor București și Ismail, și s-a încheiat în Scuarul Consiliului Europei, pe strada Kogălniceanu.

În acest an a fost stabilit și alt record - și anume numărul de deputați și deputate care s-au alăturat Marșului. Trei deputați și trei deputate din Parlamentul Republicii Moldova au venit să-și arate susținerea pentru comunitatea LGBT+ din Moldova: Dumitru Alaiba (PAS), Eugeniu Sinchevici (PAS), Marcela Nistor (PAS), Vitalie Gavrouc (PAS), Galina Sajin (PAS) și Evghenia Cojocari (PAS).

De asemenea, la Marș au participat, tradițional deja, reprezentanții misiunilor diplomatice, atât a ambasadelor, cât și a structurilor internaționale.

În timpul Marșului nu au fost înregistrate incidente. Acest fapt se datorează măsurilor extraordinare de securitate, asigurate de reprezentanții Inspectoratului General de Poliție.

Rezultatele ultimului studiu efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, în perioada martie - aprilie 2022, arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți. Datele obținute în cadrul acestui studiu au fost comparate cu rezultatele studiului similar din 2019.

Astfel, atitudinile pozitive și foarte pozitive au crescut cu 4% față de 2019; atitudinea neutră a crescut cu 19%; atitudinea foarte negativă a scăzut cu 13%. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de doar 33% față de 55% în 2019.

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a fost fondat pe 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale din țară. GENDERDOC-M promovează drepturile comunităţii LGBT+ în Republica Moldova.

 

Foto: nokta.md

Previous Următorul