06.06.2020
International , Istoria noastră

Marsha P. Johnson, o femeie transgender de culoare, o figură centrală în mișcarea de eliberare a persoanelor LGBT

Marsha P. Johnson a stat în centrul mișcării de eliberare gay a orașului New York timp de aproape 25 de ani. Dar drepturile LGBTQ nu au fost singura ei cauză-  Marsha a fost pe primele linii ale protestelor împotriva polițiștilor opresivi, a ajutat la crearea unuia dintre primele spații sigure din SUA pentru tineri și tinere transgender și fără adăpost, ea a pledat neobosit în numele lucrătorilor sexuali și lucrătoarelor sexuale, persoanelor în detenție și persoanelor cu HIV/SIDA.

Johnson a fost o artistă drag și o lucrătoare sexuală; deseori era fără adăpost și se confrunta cu o boală mintală. Trupul ei a fost găsit în râul Hudson în 1992, iar circumstanțele morții sale rămân neclare. Poliția din New York a conchis că a fost o moarte prin sinucidere și nu a început vreo investigație.

Marsha P. Johnson a rămas în memorie drept una dintre cele mai importante activiste pentru drepturile persoanelor transgender, deși termenul „transgender” nu era utilizat în timpul vieții sale. Johnson se identifica drept „travesti”, gay și regină drag, și folosea pronumele „ea”.

„Ea a fost o supraviețuitoare, prin definiție”, a spus Elle Hearns, o activistă pentru drepturile omului care a creat un institut care poartă numele lui Johnson.

„Cred că unicul lucru pe care Marsha l-a lăsat în urma ei, a fost permisiunea ca noi să fim liberi."

Johnson a jucat un rol-cheie în răscoala care a început pe 28 iunie 1969, la Stonewall Inn din Greenwich Village din New York, după ce poliția a atacat barul gay, iar clienții au opus rezistență, luptând cu poliția timp de șase zile.

Prima aniversare a protestelor a fost și prima paradă de mândrie gay în 1970.

Johnson, alături de buna ei prietenă Sylvia Rivera, au ieșit din confruntări ca lidere în nașterea mișcării de eliberare gay. Ele au ajutat și la crearea grupului Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR), care oferea locuințe tinerilor fără adăpost și transgender.

Avtivistele erau foarte îngrijorate de pericolele cu care se confruntă persoanele transgender, forțate să se prostitueze pentru a se întreține. Astfel, Sylvia și Marsha au creat primul adăpost LGBT pentru tinerii din America de Nord și prima organizație din Statele Unite condusă de femei trans de culoare. Johnson a fost, de asemenea, o activistă SIDA asociată cu grupul ACT UP până la moartea sa.

 

Sursa: edition.cnn.co

 

Previous Următorul