Marș de 8 martie: Sexismul Ne Fură Șansele

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova vă invită să participaţi în data de 8 martie, 2016 la cel de al doilea marș feminist, care anul acesta va avea titlul „Sexismul ne fură șansele”. Marşul va începe la ora 12:00, având ca punct de pornire magazinul „Unic”.

Presa este invitată să participe la marș și să intervieveze organizatorii și participanții începând cu ora 11:45 în fața magazinului „Unic”.

Scopul marșului constă în atragerea atenției asupra gradului înalt de sexism manifestat în spațiul public și a efectelor sale nocive. Anul 2015 a fost un an bogat în declarații sexiste lansate în spațiul public de un șir de persoane publice cum ar fi: Dorin Chirtoacă, primarul mun.Chișinău, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului ș.a. 

“Sexismul se referă la stereotipuri, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți, tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, femeile trebuie sa fie gospodine etc. Într-o societate patriarhală cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste. Credem că spațiul public trebuie să fie sigur și comfortabil pentru toți și toate. Discuțiile și dezbaterile publice trebuie să aibă loc fără declarații sexiste, iar cei și cele care le fac trebuie responsabilizați”, au declarat organizatorii.

Anul acesta pe langă marş vor mai fi organizate luni, 7 martie, următoarele acţiuni:

1. Conferinţă de presă la „Info-Prim Neo”, Casa Presei, str. Pușkin 22, of. 446 - luni, 7 Martie, ora 11. Tema conferinţei „Sexismul ne fura sansele”.

2. Discuţie Publică „Idenitate | Corp | Activism” - luni, 7 Martie, ora 19.00, teatru-spălătorie. Vedeți detalii aici.

Pentru mai multe informații le puteți contacta pe Victoria Apostol și Polina Ceastuhina.

08.03.2016 - 11:30
Calendarul evenimentelor