Marș de 8 martie: NU înseamnă NU

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, în colaborare cu Plaztforma și Asociațiile Oberliht și GENDERDOC-M, organizează în data de 8 martie 2017 marșul feminist cu titlul „NU înseamnă NU”.

Marşul va începe la ora 12:00, având ca punct de pornire magazinul UNIC, cu traseul: bd. Ștefan cel Mare >> scuarul Teatrului de Operă și Balet. Durata marșului este estimată la două ore.

Conform Notei Informative publicate de către Inspectoratul General al Poliţiei, în 2016, s-au comis 618 infracţiuni ce atentează la viaţa sexuală. Numărul acesta a crescut cu aproape 2% comparativ cu anul 2015. Din cele 618 de infracțiuni, 333 au fost violuri (2015–297; +12,1%) şi 285 (2015–311; -8,4%) acţiuni violente cu caracter sexual. La capitolul menţionat, 41 infracţiuni au fost comise în locurile publice, 19 crime s-au comis de către persoane în stare de ebrietate, 27 infracţiuni au fost comise de către persoane anterior condamnate şi 10 au fost comise în grup, 21 infracțiuni au fost comise de către copii în vîrstă cuprinsă între 14-17 ani, 123 infracţiuni au fost comise de către persoane apte de muncă, însă neîncadrate în cîmpul muncii. Aceste date ne vorbesc despre faptul că situația este gravă și este nevoie să acționăm colectiv pentru a produce o schimbare.

În societatea noastră deseori „Nu” este interpretat ca "Da", fetele fiind educate de mici să fie „misterioase”, iar băieții să interpreteze un „Nu” ca pe un „Da”, așa cum se presupune că femeile mereu și-ar dori atenție și ar fi oricând disponibile pentru relații sexuale, doar că s-ar rușina s-o spună în mod direct. Asemenea intrepretări sunt greșite. NU înseamnă NU. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem întregii societăți.

Prin acest marș, urmărim informarea publicului în legătură cu două aspecte. Ne dorim ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de discomfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritate corporală și emoțională. În paralel, ne dorim ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență.

Presa este invitată să participe la marș și să intervieveze organizatorii și participanții începând cu ora 11:45 în fața magazinului UNIC.

Marșul face parte din cadrul Festivalului Feminist 2017: Revendicarea Consimțământului.

08.03.2017 - 12:00
Calendarul evenimentelor