30.09.2015
Moldova, Сomunitate

Luptăm cu homofobia internă

Centrul de Informații «GENDERDOC-M» a organizat în data de 26 septembrie, în afara orașului, un seminar pentru tinerii BSB, dedicat prevenirii homofobiei interne.

La seminar au participat peste 20 de bărbați care practică relații sexuale cu bărbați (BSB) și pentru care homofobia internă este o temă actuală. Una dintre moderatoarele seminarului a fost Oxana Gumennaia, psihologul Centrului de Informații «GENDERDOC-M», care le-a vorbit participanților la seminar despre elementele caracteristice homofobiei interne, motivele care stau la baza dezvoltării și constituirii acestui fenomen și metodele de prevenire a acestuia. În cadrul discuțiilor, participanții la seminar au avut ocazia de a adresa întrebări psihologului; întrebări, răspuns la care de sine-stătător este dificil de găsit și în care, potrivit psihologului, se regăsesc premisele homofobiei interne. Însă, după cum cunoaștem, știind cauza problemei, este mult mai ușor să o soluționezi și să-i combați urmările. 

„Homofobia internă – este un fenomen frecvent întîlnit în societatea noastră, care, cu părere de rău, nu a ocolit nici comunitatea LGBT. S-ar părea, că tinerii BSB nu ar trebui să se confrunte cu acest fenomen, însă lucrurile nu stau chiar așa. Stereotipurile și prejudecățile din societatea noastră sunt transmise de la generație la generație și constituie un factor important, care vrem noi sau nu, ne afectează. De aceea, asemenea seminare își au rostul și necesită a fi organizate cu regularitate. Acestea trebuie să adune cît mai mulți participanți, cel puțin din comunitatea LGBT, persoane care au conștientizat această problemă și încearcă să o soluționeze. Seminarele noastre constituie primul pas în combaterea și prevenirea homofobiei interne”, a declarat Oxana Gumennaia.

„Nu știam ce reprezintă homofobia internă, credeam că acest fenomen este caracteristic doar pentru heterosexuali”, ne-a mărturisit Andrei, unul dintre participanții seminarului. –„Cu atît mai mult nu știam că acesta poate fi premisa multor probleme de ordin psihologic și poate genera un comportament sexual incorect, haotic, de aici, apar și problemele de sănătate și chiar dificultăți în găsirea unui partener. Participarea la acest seminar m-a ajutat să înțeleg aceste lucruri și chiar să adopt anumite decizii foarte importante pentru mine”.

A doua parte a seminarului a fost dedicată documentării cazurilor de discriminare a reprezentanților comunității LGBT, moderatoarea acestuia fiind Angela Frolov, coordonatoare de program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT în cadrul Centrului de Informații «GENDERDOC-M». Participanților la seminar le-a fost oferită posibilitatea de a relata cazurile de discriminare pe criteriu de orientare sexuală sau identitate de gen cu care aceștia s-au ciocnit. Tot în cadrul seminarului au fost propuse unele metode de combatere a acestor ilegalități.

Seminarul s-a desfășurat în cadrul proiectului «Mobilizarea și implicarea persoanelor BSB și LGBT la răspunsul național HIV» implementat cu aportul financiar al Fondului Soros Moldova. Coordonatorul proiectului fiind Veaceslav Mulear, care în dialogul său cu corespondentul a menționat că: „Scopul acestui seminar este conștientizarea de către bărbații care practică sex cu bărbați (BSB), a faptului că homofobia internă, adesea constituie motivul de bază a problemelor de sănătate, probleme nu neapărat doar de ordin psihologic”. 

Articol de: Еugeniu Chihai

Material fotografic: Veaceslav Mulear 

Previous Următorul