02.09.2014
International , Societate

Legea istorică privind recunoașterea genului intră în vigoare în Danemarca

La 1 septembrie, în Danemarca a intrat în vigoare legea cu privire la recunoașterea genului, prima lege de această natură în Europa care se bazează pe autodeterminarea individului, se spune într-un comunicat de presă a organizației „Transgender Europe”. Legea nouă elimină cerințele pentru oricare intervenții medicale, precum stabilirea diagnoticului psihiatric, terapia hormonală sau sterilizarea.   

Trecând o procedură admistrativă simplă, solicitanții pot obține pașaport nou, permis de conducere a autoturismelor, număr de asigurare socilă, certificat de naștere și alte acte în care numele și sexul lor vor fi rectificate în conformitate cu identitatea lor de gen.

Legea nouă prevede și anumite limitări pentru recunoașterea identității de gen. Astfel, procedura durează șase luni și este disponibilă doar persoanelor care au ajuns la vârsta de 18 ani ceea ce crează anumite bariere pentru persoanele transgen în rectificarea urgentă a actelor și, repsectiv, pentru adolescenții transgen care sunt nevoiți să aștepte recunoașterea juridică a identității lor de gen până la atingerea majoratului.

Vă reamintim că la 11 iunie Danemarca a devenit prima țară din Europa care a adoptat legea cu privire la recunoașterea genului bazată în exclusivitate pe autodeterminarea individului. În 2012 Argentina a devenit primul stat din lume care a adoptat cea mai progresistă, din punct de vedere a drepturilor omului, lege privind recunoașterea juridică a identitatății de gen. 

Previous Următorul