21.06.2020
Moldova, Pride

Irina Kuzemko: „Poți fi intersex fără să cunoști asta”

Ce înseamnă litera „I” din acronimul „LGBTQI+”?  O activistă intersex a povestit despre experiența sa în cadrul evenimentului PRIDE PARK de la cea de-a XIX ediție a festivalului Moldova Pride.

Persoanele Intersex sunt acele persoane născute cu caracteristici sexuale care nu coincid cu definiția tipică a corpului masculin sau feminin:

„Oamenii cred că sunt doar două versiuni standard cu care se nasc. Cromosomul XY- cu penis, testicule sau XX -cu uter, vagin, vulva și așa mai departe. Dar sexul biologic este mult mai divers decât ne-am obișnuit să credem. Cercetările arată că până la 1,7% dintre oameni se nasc cu diverse variații în caracteristicile lor sexuale. Adică fie în interiorul, fie în exteriorul corpului lor, ceva este diferit”, a explicat Irina Kuzemko, activistă intersex și co-fondatoarea organizației Intersex Russia. 

Sunt mai multe mituri și confuzii pe care le au oamenii când vine vorba despre persoanele intersex:

„Atunci când oamenii vorbesc despre persoanele Intersex cred că este vorba despre orientare sexuală sau identitate de gen, dar nu este așa. Când vorbim la tema intersex, vorbim doar despre trăsăturile de gen, despre biologie. Despre noi sunt multe mituri. De exemplu, că am avea două perechi de organe genitale de diferite sexe, însă așa ceva nu se întâmplă niciodată la oameni. „Intersex” este un termen umbrelă care adună peste 40 de tipuri de diferențe ale caracteristicilor sexuale, a spus Irina.

Invitata discuției a explicat că diferențele biologice ale persoanelor intersex pot fi atât de subtile, încât să nu fie observate nici de posesorii/posesoarele lor. În cazul unor persoane, diferențele sunt vizibile la naștere, în cazul altora - odată cu începerea pubertății, iar unii află despre acest specific în momentul în care nu pot concepe copii.

„Majoritate diferențelor se pot observa abia în adolescență, atunci când pubertatea nu se manifestă. De exemplu, atunci când fetele nu au ciclu menstrual sau atunci când băiatului încep a-i crește sâni. Sunt cazuri când abia la autopsie bărbaților li se găsea uter sau alte organe tipice corpului biologic feminin”, a spus Irina.

Unii oameni pot avea diferența doar în cromozomi și trăiesc liniștiți cu asta, pentru că nimeni nu-și face test la cromozomi, fără o necesitatea medicală în acest sens.

Dacă diferența se depistează la naștere, de cele mai mai multe ori  se intervine medical, chiar dacă aceste practici contravin drepturilor fundamentale ale omului, explică Irina. La naștere se întâmplă ca organele genitale să nu fie clar definite (ceva între un clitoris mare și un penis mic) și în aceste cazuri medicii vin să repare corpul uman, să-l aducă cât mai aproape de modelul tipic al unui corp feminin sau masculin. Copilul nu este anunțat despre asta și crește, de regulă, fără această informație.

„Se fac operații de corecție care nu sunt motivate de urgențe medicale. Plastica vaginala, înlăturarea ovarelor. Nu este normal ca bebelușii să fie supuși operațiilor plastice, fără vreo urgență medicală. Considerăm că oricărei persoane trebuie să i se ofere șansa să decidă ce vrea să facă cu corpul său atunci când va crește, mai ales că sunt multe cazuri în care medicii aleg sexul greșit pentru copil și, abia când crește, înțelege ce i s-a întâmplat. Aceste operații plastice au multe urmări negative. Împotriva lor sunt și ONU, și OMS, Comitetul împotriva torturii și Comitetul pentru drepturile copilului din cadrul Parlamentului European”, a atenționat Irina.

Potrivit ei, mulți specialiști mai cred că este greșit să-i spui copilului adevărul despre corpul său, pentru că ar fi un adevăr greu de înțeles și suportat pentru un copil, ori că nu se va putea identifica cu un sex anume. Dar nu este adevărat. De fapt, nu poți fi fericit când ți se ascunde ceva despre propriul corp, a explicat invitata.

 „Adevărul l-am aflat abia după 20 de ani. Informația a fost ascunsă de mine mulți ani. Doi psihologi pentru copii i-au recomandat tatălui meu să nu-mi spună nimic despre cromozomul XY. Asta a dus la multe complexe, ură față de sine, rușine. Înțelegeam că experiența mea este diferită și că nici cu ajutorul hormonilor nu mă pot dezvolta ca alte fete, dar nu aveam nicio explicație pentru asta. Și atunci când, la 22 de ani, am aflat adevărul, era cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în întreaga viață. Să aflu adevărul a fost o fericire de nedescris”, a spus femeia.

Tânăra femeie spune că îi pare rău că i s-a ascuns adevărul. Asta a motivat-o, în schimb, să facă activism pentru a ajuta alți oameni să evite trauma prin care a trecut ea.

„Am găsit un sens în viață prin faptul că încercam să schimb viața altor persoane intersex, ca să nu treacă prin tot acel calvar prin care am trecut eu. Dacă aș fi aflat la 15 ani, aș fi evitat rușinea și depresia din toți acești ani. De la 13 ani nu îmi sărbătoream ziua de naștere pentru că „uite câți ani am deja dar tot arăt ca un copilaș fără de sâni”. Abia când am aflat și am început să căut pe net, am văzut că nu sunt unică. Istoria mea este parte a unei probleme mari din societatea noastră, care se întâmplă în toată lumea, dar despre care știe puțină lume”.

Irina spune că există multe persoane intersex, dar care nu se identifică cu acest cuvânt, pentru că utilizează o diagnoză medicală, când vorbesc despre specificul lor. Iar să fii persoană intersex este confundat adesea cu identitatea non-binară. Însă majoritatea persoanelor intersex se identifică fie cu femei, fie cu bărbați și au o viață obișnuită de femeie sau de bărbat.

Doina IPATII

Discuția poate fi urmărită integral accesând acest LINK: https://www.facebook.com/gdm.md/videos/326790145147996/

Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Evenimentul se organizează anual în cadrul festivalului Moldova Pride.

Previous Următorul