17.06.2021
Moldova, Pride

Homofobii din Republica Moldova au fost premiați în cadrul unei ceremonii sarcastice

Membrii partitudului socialist din Republica Moldova au primit cele mai multe anti-premii „Strachina de Jmalț”, din acest an. Anti-premiile sunt decernate anual de către Centrul de Informații GENDERDOC-M, persoanelor publice care și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+ din Republica Moldova.

Premiul la categoria „Călcat prin străchini” a fost decernat lui Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) - pentru meritele sale de scriitor fantast începător. Politicianul promovează adesea discriminarea persoanelor LGBT prin intermediul textelor sale manipulatoare, în care pune în falsă opoziție valorile familiei și drepturile persoanelor LGBT. Totuși „Premiul lui Bogdan Țîrdea i-a fost înmânat în special pentru lansarea cărții cu acuzații la adresa ONG-urilor și mass-media din Moldova”, a declarat Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT.

La categoria „Elefantul în prăvălia de porțelan” premiul a fost câștigat de către fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Roșca, pentru umor plat homofob. În ultimul an, Roșca a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe declarații care instigă la discriminare împotriva persoanelor LGBT. Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a emis o decizie prin care îi recomanda politicianului să aducă scuze publice comunității LGBT pentru declarații care instigă la discriminare pe criteriu de orientare sexuală.

Premiul „A Intrat ginerele în blide” i-a fost decernat consilierului municipal Chișinău din partea PSRM- Dinari Cojocaru, pentru lupta neobosită cu curcubeul. Dinari Cojocaru s-a arătat deranjat de imaginea unui curcubeu desenat la intrarea în unul dintre parcurile din capitală. Consilierul a postat pe pagina sa de Facebook un video în care amenința că va depune o reclamație la departamentele competente, precum și o cerere de a șterge curcubeul pictat. De asemenea, săptămâna trecută, consilierul municipal a publicat un mesaj ofensator la adresa comunității, sub una dintre știrile despre lansarea Pride-ului.

În premieră, în acest an, organizatorii evenimentului sarcastic au oferit și un anti-premiu special - „Ligheanul secolului”. Laureat al premiului este partidului Socialiștilor din Republica Moldova, (n.r tradus din rusă. -partidul al cărui planuri sunt sortite eșecului din cauza homofobiei - Партия, которая накрывается медным тазом гомофобии).

„PSRM a luat premiul pentru că este cel mai homofob partid și pentru că majoritatea mesajelor homofobe în Republica Moldova sunt lansate de membrii acestui partid”, a declarat Angelica Frolov. În aceeași ordine de idei, Frolov a scris anterior pe rețelele de socializare că GENDERDOC-M a decis să amâne organizarea Festivalului Moldova Pride din luna mai- pentru luna iunie, cu scopul de a evita suprapunerea cu ziua familiei, care se sărbătorea în data de 15 mai, însă PSRM a decis să transfere și Ziua familiei pentru aceeași perioadă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 15 – 20 iunie.

„Strachina de Jmalț”, care este la cea de-a treia ediție, poartă numele trofeului decernat- un vas smălțuit și o diplomă, care se oferă celor mai homofobe, bifobe și transfobe persoane care au promovat mesaje discriminatorii la adresa comunității LGBT pe parcursul ultimului an.

Evenimentul este organizat în curtea sediului GENDERDOC-M, imitând multă somptuozitate. Prezentatoarele evenimentului Angelica Frolov și Anastasia Danilova, angajate ale GENDERDOC-M, poartă rochii lungi de seară și anunță câștigătorii de pe o scenă improvizată spre care merg pe un covor roșu.

Diplomele și fotografia „străchinii” sunt transmise premianților prin intermediul Poștei Moldovei.

 

Doina IPATII

Foto Cristi

Previous Următorul