17.05.2017
Moldova, Pride

„Guvernul„ și „Opoziția” au ajuns la un numitor comun privind implicarea LGBT în viața social-politică

Membrii „Guvernului” au chemat comunitatea LGBT la implicare mai activă în viața social-politică, în timp ce „Opoziția” insită pe modificarea Codului Penal, prin introducerea pedepselor dure, până la privațiune de libertate, pentru discursurile de instigare la ură împotriva persoanelor homosexuale.

Ideile au fost enunțate în cadrul unui joc intelectual formal, organizat în cadrul săptămânii „Moldova Pride 2017”. În joc au participat două echipe numite covențional- echipa „Guvernului” și echipa „Opoziției” care au identificat, prin dezbateri, soluții pentru implicarea activă și eficientă a comunității LGBT în viața social-politică a Republicii Moldova.

Participanții jocului au discutat o problemă majoră a comunității LGBT, care este taxată dur de societate pentru implicarea ori susținerea publică a anumitor cauze social-politice. Echipele au venit cu exemple de titluri din presă, instigatoare la ură cum ar fi: „Împreună cu Sandu, Năstase și Usatii gay-ii și lesbienele „se pun capră” împotriva schimbării sistemului electoral” sau „Sandu, Năstase și Usatîi ajutați din spate de homosexuali”.

„Astfel observăm că urmările acestei probleme sunt resimțite atât de comunitatea LGBT, care este percepută printr-o lentilă mai puțin pozitivă, cât este taxat și candidatul politic, care este susținut prin declarațiile comunității LGBT„ au afirmat debaterii.

Printre problemele care duc la astfel de reacții, echipa „Guvernului” a identificat distanța socială, care există între membrii societății și reprezentanții comunității LGBT. Un studiu privind percepțiile și atitudinile față de egalitate în RM, spune că cea mai mare distanță socială este între un cetățean al RM și un reprezentant al comunității LGBT, având un punctaj de 5.2 puncte. Media pentru alte grupuri marginalizate în Republica Moldova fiind de doar 2.8 puncte.  Reprezentanții comunității LGBT și problemele acestora sunt cel mai departe de cătățenii RM. O altă problemă sunt stereotipurile cu care se manipulează foarte des în presă și faptul că nevoile comunității LGBT nu sunt concepute ca fiind importante pentru societate.

În același timp echipa „Opoziției” a afirmat că motivul principal care duce la această reacție negativă a societății, a presei, a minorităților sau majorităților religioase împotriva comunității LGBT este discursul instigator la ură, care prevalează în presă și care nu este controlat ori sancționat de organele competente.

Fiecare dintre echipe a venit cu soluții concrete care ar putea remedia problema într-un termen cât mai scurt. Una dintre echipe a afirmat că cea mai bună soluție ar fi schimbarea paradigmei de la susținerea unui candidat-la susținerea cauzelor politice și sociale care sunt importante pentru comunitate:

„Astfel comunitatea LGBT își va extinde arealul de influență socială și politică în țară, va deveni mai activă, mai vizibilă, va crește credibilitatea față de societate, care va ințelege că comunitatea este  interesată nu doar de problemele din interiorul comunității, dar și alte probleme ale societății. Se vor reduce cazurile de speculații politice”.

Echipa opoziției a afirmat însă că e nevoie de instrumente care să acționeze în termen mai scurt și a propus modificarea articolului 346 al Codului Penal, care vorbește despre discursul instigator la ură. La moment aceast articol stipulează trei categorii de persoane împotriva cărora discursul instigator la ură poate fi penalizat-grupuri etnice, religioase și rasiale. Echipa a propus modificarea acestui articol adăugând în acest articol îmbinări de cuvinte –grupuri sociale, orientare sexuală și identitatea de gen:

„ În momentul în care este constatat că discursul instigator la ură a avut loc, a fost repetat și persoana are un public larg căruia i se adresează repetat cu discursuri instigatoare la ură, atunci această persoană poate fi pedepsită fiindu-i aplicată o amendă sau  chiar muncă în folosul comunității, iar dacă este repetată acțiunea- atunci și privațiune de libertate”.

Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT in cadrul Genderdoc-M, prezentă la eveniment, a spus că ar fi perfect să se comaseze aceste două poziții și că de fapt este ceea ce încearcă să facă organizația pe care o reprezintă:

„Ceea ce putem noi face, este să facem homofobia să nu mai lucreze. Să nu mai fie cei care vor vota pentru un politician doar pentru că el este homofob, și pentru că răspândește aceste idei homofobe. Pentru că atâta timp cât pentru un politician este suficient să nu promită nimic, să nu facă nimic, dar să spună că : „eu sunt contra gay-ilor și lesbienelor și nu le voi permite să facă marșul în oraș” și pentru acest politician vor vota doar pentru că afirmă aceste lucruri, se vor găsi neapărat politicieni care vor folosi dicursuri de acest gen în campanile lor”, a declarat Angelica Frolov.

Tema dreptului persoanelor LGBT de a-și exprima public opiniile politice a fost pe larg discutată în toamna anului 2016, în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aceasta este motivul pentru organizarea dezbaterilor – Persoane LGBT: Dreptul de a alege și de a fi ales”. Dezbaterile sunt un joc bazat pe argumente, pe strategii, soluții și definirea foarte clară a problemelor.

Doina IPATI

Foto: AVRORA

Previous Următorul