28.07.2016
International , Vizite

Grija pentru seniorii LGBT abordată la nivel internațional

Centrul GENDERDOC-M, în persoana președintelui asociației, Alexei Marcicov, a participat la Conferința internațională privind lucrul cu persoanele LGBT de vârsta a treia, ROSE 50+.

Evenimentul a avut loc la sfârșitul lunii iulie, la Amsterdam, Olanda, și a adunat participanți din mai multe țări europene, printre care Finlanda, Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda și Moldova. Scopul conferinței a fost schimbul de experiență și deprinderea unor abordări noi în privința grijei pentru seniorii LGBT.

În cadrul evenimentului, Alexei Marcicov a împărtășit experiența privind activitatea Centrului GENDERDOC-M și sprijinul acordat gay-ilor și bisexualilor, de peste 50 de ani din Republica Moldova. GENDERDOC-M a creat un grup de sprijin pentru BSB de vârsta a treia (bărbați care practică sexul cu alți bărbați) încă în 2002, dar până în prezent, organizația din Republica Moldova este una dintre puținele din Europa care lucrează cu seniorii.

Prin intermediul grupului de sprijin, organizația încearcă să găsească soluții pentru o serie de probleme cu care se confruntă gupul de seniori. În primul rând, centrul ajută beneficiarii să scape de singurătate, organizând întâlniri lunare cu discuții non-formale despre subiecte actuale pentru participanți, inclusiv problemele cu care se confruntă aceștia. GENDERDOC-M acordă asistență psihologică, juridică, medicală și, în caz de necesitate, materială. La aceste întâlniri se sărbătoresc adesea și zilele de naștere ale membrilor. Omagiații sunt felicitați și li se dau cadouri. Aroape la fiecare întâlnire se identifică persoane care ar avea nevoie de ajutor, fie pentru că sunt bolnavi, fie au o problemă de alt ordin. Imediat se iau decizii de acordare a ajutorului, cu sprijunul GENDERDOC-M.

Membrilor grupului le plac întâlnirile din afara orașului, mai ales cele de câteva zile. Pentru acest tip de întâlniri se planifică un program special.

De asemenea, seniorii BSB primesc suport psihologic, juridic, medical și, în cazuri excepționale, material. Înainte de sărbătorile de iarnă se organizează evenimente în cadrul cărora gay-ii și bisexualii seniori primesc daruri în formă de produse alimentare.

Printre obiectivele importante ale organizației este și socializarea membrilor acestui grup. Astfel unii dintre ei sunt implicați în activități de voluntariat. Cei mai în forță au responsabilitatea de a cumpăra medicamente, produse alimentare, îi mai ajută la treburile casnice pe cei mai în vîrstă.

„De fapt prin toate activitățile centrului, beneficiarii sunt ajutați să trăiască. Beneficiind de atenție, aceștia înțeleg că nu sunt singuri, că este cineva care poate avea grijă de ei”, a declarat Alexei Marcicov, în cadrul conferinței internaționale.

Revenit din Amsterdam, președintele organizației GENDERDOC-M a scris pe pagina sa din rețelele de socializare că evenimentul a fost unul productiv și a reușit să-l inspire să lucreze în continuare cu gay-ii și bisexualii de vârsta a treia.

„În cadrul conferinței am împărtășit experiența organizației noastre și am învățat din experiența altor organizații privind lucrul cu persoanele de vârsta a treia care fac parte din comunitatea LGBT. În urma călătoriei, mi-am făcut planuri de lucru pentru doi ani înainte. La fel de important este și faptul că mi-am făcut mulți prieteni extraordinari”, a scris Alexei Marcicov.

Evenimentul a avut loc în cadrul Europride-ului. Conferința a fost organizată cu sprijinul financiar al Ministerului Sănătății, Bunăsătrii și Sportului, precum și al Ministerului Educației și Științei ale Țărilor de Jos.

 

Doina IPATII

Foto credit:  Alexei Marcicov

Previous Următorul