05.10.2017
Moldova, Сomunitate

Genderdoc-M a sărbătorit ziua internațională a persoanelor vârstnice

Duminică, în data de 1 octombrie, la Centrul de Informații Genderdoc-M a avut loc întâlnirea dintre generații dedicată zilei internaționale a pesoanelor vîrstnice. La întâlnire au participat aproximativ 50 de parsoane, printre care membrii grupului de sprijin a gay-ilor de vârsta a treia și BSB, angajați, voluntari, precum și beneficiarii tineri ai centrului.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a centrului Genderdoc-M a felicitat persoanele de vârsta atreia: „Pentru noi este foarte important că avem acest grup. Este un grup unic în așa- zisul areal post-sovietic și  ne mândrim. Ne mândrim că la Genderdoc-M oamenii se adună să vorbească, să-și împărtășească gândurile încă din 2002. Voi sunteți oamenii care au trăit într-o perioadă complicată, atunci când homosexualitatea era criminalizată în Republica Moldova. Voi știți cum e să te confrunți zilnic cu discriminarea, cu încălcarea drepturilor; știți cum e să lupți cu toate astea în singurătate. Astăzi noi suntem aici pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să lupte cu obstacolele de unul singur. Suntem aici pentru a-i ajuta pe cei care se pot confrunta cu încălcarea drepturilor. Ei nu vor mai fi singuri, vom lupta împreună cu nedreptățile”.

„Împreună am reușit să schimbăm multe lucruri”, a declarat Alexei Marcicov, Consultant în domeniul politicilor informaționale la Genderdoc-M. „Tot mai mulți membri ai grupului ne părăsesc. În ultimii doi ani ne-am petrecut mai mulți prieteni pe ultimul drum și aș vrea să vă rog să nu vă grăbiți. Am creat acest grup pentru a ne întâlni, a comunica și a evita singurătatea despre care a vorbit și Anastasia mai sus”.

De asemenea la eveniment, pentru prima dată a fost arborat steagul cu simbolul grupului de sprijin pentru gay-ii de vârsta a treia și BSB: „Ne-am dorit un simbol al nostrum, care să ne identifice și cu care să ieșim împreună la evenimentele mari, precum sunt Pride-urile. Acest eveniment a fost unul oportun de a ne îndeplini acestă dorință”, a declarat Alexei Marcicov.

Mihail de 77 de ani, unul dintre membrii grupului de sprijin al gay-ilor de vârsta a treia a subliniat cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii ani, datorită centrului de informații Genderdoc-M: „Ceea ce a început cândva Alexei Marcicov a dus la faptul că acum societatea noastră e cu mult mai tolerantă, oamenii se pot întâlni în siguranță unii cu alții, fără să le fie frică că vor fi bătuți ori omorâți, cum se întâmpla pe timpuri. Deosebit de important este că organizația pe care a creat-o a reușit să se dezvolte și acum poate ajuta tinerii. Întrunirile de azi nu mai sunt ca întâlnirile secrete de altădată- într-un apartament privat; acum tinerii beneficiază de asistență psihologocă, medicală, traininguri, se lucrează cu părinții lor. Sunt mândru de felul în care au evoluat lucrurile”.

Mihail a mai spus că societatea se schimbă datorită unor lideri de opinie, care luptă pentru egalitatea în drepturi, adesea făcând sacrificii personale: „Atunci, în perioada sovietică, când puteai face închisoare pentru că ești gay a fost un singur lider care a avut curajul să lupte pentru drepturile noastre- Alexei Marcicov. El trăia în condiții foarte bune în perioada sovietică. Era directorul unui ziar cu tiraj foarte mare. El nu avea nevoie personal de lupta în care s-a aventurat. A riscat cu tot ce avea pentru noi. A trecut prin multe, i s-a dat foc la ușă.  Mă bucură că în generația nouă sunt mai mulți lideri care îi seamănă. Femeile astea tinere care luptă pentru drepturile noastre, precum este Polina Ceastuhina sau Angelica Frolov, care sunt într-atât de frumoase încât ar putea face concurență oricărei dive internaționle și în același timp sunt foarte deștepte și puternice. Nu mă satur să le ascult. Sunt fericit și mândru că asemenea oameni au ajuns să ne reprezinte interesele”, a conchis Mihail.

Doina IPATII

Foto: AVRORA

Previous Următorul