16.12.2021
Moldova, Drepturile omului

GENDERDOC-M a mai câștigat un caz la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis 14 decembrie o decizie în dosarul GENDERDOC-M și M.D. împotriva Moldovei, care se referă la violența fizică și verbală aplicată de un grup de 12-14 minori asupra unei persoane pe motiv de homosexualitate. Atacul a fost filmat și publicat pe internet.

Printre altele, Curtea a reiterat că tratamentul discriminatoriu poate fi echivalent cu un tratament degradant în sensul articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Nimeni nu poate fi supus torturii sau pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante) atunci când severitatea ar fi un afront la adresa demnității umane.

Astfel, Curtea a constatat că autoritățile moldovenești nu și-au îndeplinit obligația procedurală de a investiga atacul asupra reclamantului și de a expune orice temei de prejudiciu. Absența unei astfel de anchete semnificative subminează încrederea publicului în politica antidiscriminare a statului.

„Hotărârea CEDO dom 14.12.2021 în cauza GENDERDOC-M și M.D. v Moldova recunoaște că atât legislația de azi, cât și abordarea organelor de drept (poliție, procuratură, instanțe judecătorești) este deficientă când vorbim despre protecția victimelor împotriva crimelor motivate de ură. Legislația nu cunoaște acest concept, procurorii și judecătorii refuză să accepte argumentele avocatului care insistă că este necesară diligență sporită la investigarea acestor crime. Să sperăm că hotărârea Curții va motiva legislativul să adopte în a doua lectură proiectul de lege existent și crimele motivate de ură, prejudecată și dispreț vor fi prevenite și sancționate.”, a declarat Doina Ioana Străisteanu, avocata Centrului de Informații GENDERDOC-M, care a reprezentat organizația și victima în instanță.

 

Corespondentul nostru

Previous Următorul