13.07.2016
Moldova, Сomunitate

GENDERDOC-M ajută animalele străzii să lupte cu arșița

Voluntarii  GENDERDOC-M au instalat castroane de băut pentru animalele străzii, în mai multe curți din orașul Chișinău. Acțiunea are scopul de a salva animalele de sete și arșită pe timp de caniculă.

Inițiativa  a venit de la una dintre voluntare pe nume Aliona, care a observat că animăluțul său de companie, un cățeluș pe nume Daik are nevoie de multă apă inclusiv în timpul plimbărilor:

„Am văzut cum îl chinuie setea, așa că am început să port în geantă castronul de băut. Însă mi-am dat seama că în curți sunt o sumedenie de animăluțe fără stăpân cărora nu le dă nimeni apă. Setea și căldura poate omorî animalele în câteva zile. Băltoacele sunt uscate și nu există o sursă alternativă de apă pentru ele” a scris Aliona.

Îmediat după postarea anunțului , voluntarii s-au mobilizat și au început instalarea castroanelor în aceeași seară.

„Nu a fost  complicat deloc, am adus fiecare sticle din plastic de la 3 până la 6 itri, pe care le-am tăiat în jumătate, astfel încât să păstrăm un volum cât mai mare, dar în același timp animalelor să le fie comod să bea din ele. O parte a sticlei am lăsat-o mai lungă, pentru a face găuri în ea și a lega vasul de copac cu ajutoul unei sfori, pentru ca vântul să nu poată lua vasele golite”, a explicat Galina Murzin coordonatoare de voluntari la GENDERDOC-M.

Voluntarii au vorbit cu localnicii și i-au rugat să adaoge, din când în când, apă în castroane, pentru a salva viața animalelor. Locuitorii blocurilor au apreciat idea și efortul . Mai ales copiii, care sunt în vacanța de vară, s-au arătat dispuși să aibă grijă să umple castroanele ori de câte ori va fi nevoie.

GENDERDOC- M va continua să instaleze castroane de băut în curțile din capitală și îndeamnă organizațiile care luptă penru protecția animalelor să se alăture pentru a ajuta cât mai multe animale să lupte cu setea și arșița.

Nu este prima inițiativă de acest gen. Voluntarii genderdoc-M se implică frecvent în acțiuni de salubrizare și protecție  a animalelor. Recent membrii și voluntarii organizației au protestat împotriva deschiderii delfinariului din Chișinău, în care animalele nu au condiții prielnice pentru viață.

„Centrul de informație GENTERDOC_M, este o organizație căreia îi pasă de planetă. Credem că tuturor locuitorilor planetei trebuie să le fie bine, în egală măsură, indiferent dacă e vorba de oameni sau animale de asta colectăm selectiv deșeurile, nu irosim resursele naturale și ne implicăm de fiecare dată în acțiuni ecologice și de protecție a animalelor.

De fapt  după atitudinea unei societăți față de animale poti vedea care e atitudinea ei pentru grupurile defavorizate. În țările care manifestă grijă față de animale, este și un respect mai mare pentru drepturile și libertățile oamenilor, inclusiv pentru minorități și grupuri defavorizate”, a conchis Galina Murzin.

 Doina IPATII

Fotografii de Galina MURZIN

Previous Următorul