Flashmob: One Billion Rising Moldova

Coaliția națională „Viața fără Violență în Familie” vă invită duminica, 5 martie, ora 13:00, la strada pietonală Eugen Doga din Chișinău, să vă alăturați campaniei One Billion Rising Moldova!

CE: Ne ridicăm, rupem, ne alăturăm și dansăm împotriva exploatării femeilor! Acțiunea face parte din cea mai amplă Campanie din lume împotriva violenței asupra femeilor, One Billion Rising, iar anul acesta va avea loc și în Republica Moldova!

CINE: Noi toți! Vor participa cele 18 organizații membre ale Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în Familie ”, reprezentanți ai ambasadelor, ai societății civile, mass-media și publicul larg, susținători ai cauzei.

UNDE: str. Eugen Doga (Strada pietonală).

CÂND: Duminică, 5 martie 2017, ora 13:00.

CE ESTE „One Billion Rising”?
Este cea mai amplă acțiune în masă la nivel mondial, pentru a pune capăt violenței asupra femeilor, cel mai ambițios proiect al mișcării V-day. Este cunoscută prin faptul că, anual, în perioada 14 februarie -- 8 martie, milioane de oameni din peste 200 de țări se adună să-și exprime mesajele, în special, prin dans. V-day este o mișcare activistă internațională, al cărei obiectiv este stoparea violențelor îndreptate asupra femeilor. V-Day a fost fondată în 1998, de scenarista americană Eve Ensler. Între timp, V-Day a dobândit atât de multă popularitate, încât sub această egidă se organizează în lume peste 5.800 de evenimente în fiecare an.

DE CE PRIN DANS?
Această formă creativă de protest reprezintă o sfidare colectivă, folosind arta ca un instrument politic puternic de rezistență și protest, precum și o celebrare colorată, diversă și artistică a solidarității locale și globale. Peste tot în lume, în cadrul Campaniei, oamenii dansează cu furie împotriva tuturor formelor de violență - nu numai a violenței sexuale și bazate pe gen, dar, de asemenea, împotriva violenței sărăciei, inegalității, exploatării și marginalizării. Se dansează cu speranță pentru o lume fără violență!

SCOPUL:
Prin aceste acțiuni, participanții la acțiunile „One Billion Rising”, vor să-și exprime solidaritatea și apelul către toate autoritățile responsabile, autoritățile naționale și internaționale, guvernele, mass-media, școlile, bisericile și organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite, etc pentru a pune capăt culturii impunității și a violenței.

ISTORIC:
Campania, lansată de Ziua Îndrăgostiților în anul 2012, a început ca un apel la acțiune, în baza unei statistici a Națiunilor Unite, potrivit căreia, 1 din 3 femei de pe planetă este bătută sau violată în timpul vieții sale.

Având în vedere că populația mondială este de cca 7 miliarde, reiese că această statistică se referă la peste un miliard de femei și fete.

ONE BILLION RISING 2017

Tematica anului 2017 este exploatarea femeilor: „Ne ridicăm prin dans, pentru a exprima bucuria și comunitatea și pentru a sărbători că nu am fost învinse de această violență. Ne ridicăm să arătăm că suntem determinate să creăm un nou tip de conștiință - una în care violența va fi înlăturată, până va deveni de neconceput.”

”În acest an, SUNTEM ÎN CREȘTERE ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII FEMEILOR.”

05.03.2017 - 13:00
Calendarul evenimentelor