Film: O fată ca și mine

Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) și Centrul GENDERDOC-M vă invită la 20 noiembrie la proiecția filmului artistic „O fată ca și mine” (engl. A Girl Like Me, 2006), dedicată Zilei internaționalte de comemorare a victimelor trans decedate în urma violenței transfobe motivate de identitatea de gen și exprimarea de gen a acestor persoane. Transfobia reprezintă ura neîntemeiată sau nejustificată îndreptată către persoanele trans: transgender, transsexuale și cele neconforme cu normele sociale de gen. Conform statisticilor internaționale, în ultimul an, în lume, s-au înregistrat 226 cazuri de omor ale persoanelor trans, iar începând cu ianuarie 2008 s-au înregistrat 1612 cazuri de omor motivat de transfobie.  

În Republica Moldova, ca și în majoritatea statelor europene, legislația națională nu prevede protecția persoanelor pe motiv de identitate de gen și exprimare de gen, iar atitudinea autorităților și a societății față de problemele cu care se confruntă persoanele trans în viața de zi cu zi este una discriminatorie, ceea ce duce, până la urmă, la violență psihologică și fizică, bazate pe transfobie. Anume din acest motiv Ziua internațională a comemorării persoanelor trans omorâte din cauza transfobiei trebuie să se afle în vizorul societății pentru a sensibiliza opinia publică referitor la problemele și realitățile trăite de transgenderii și referitor la ceea ce pot face persoanele cisgen pentru diminuarea transfobiei în societate. 

Proiecția filmului și discuția vor avea loc în incinta organizației suedeze „Civil Rights Defenders”. Adresa: Chișinău, str. Șciusev, 67, etajul 3 (edificiul Zepter).

Ora desfășurării evenimentului: 17:00 19:00. Filmul este dublat în limba rusă.   

  

20.11.2014 - 17:00
Calendarul evenimentelor