Film: Adèle: Capitolele 1 & 2 (2013)

„La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2”, distins cu Palme d’Or și Premiul FIPRESCI, a fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, al criticii, dar și al publicului de la Cannes. Inspirat de romanul grafic „Le Bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh, filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) și Emma (Léa Seydoux), două tinere care descoperă împreună iubirea, dorința și suferința. Pelicula are „cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”, titra „Variety” după premiera de la Cannes.
Fenomenala performanță a celor două actrițe a fost premiată cu două trofee Palme d’Or pe lângă cel oferit filmului, o excepție în istoria festivalului. „Filmul lui Kechiche are trei ore și singura problemă legată de durata lui e că l-aș fi putut urmări bucuros încă alte șapte. Este o extraordinară explozie prelungită de plăcere, tristețe, furie, dorință și speranță, explozie care include și cele mai bune două interpretări din întreg festivalul, ale lui Adèle Exarchopolous și Léa Seydoux”, scria „The Telegraph”. Regizorul franco-tunisian le-a dedicat filmul tinerilor tunisieni care au declanșat „Primăvara arabă”: „O revoluție nu are cum să fie completă dacă nu e și revoluție sexuală”.
Al cincilea lungmetraj din cariera lui Abdellatif Kechiche a fost o producție extrem de dificilă: castingul pentru găsirea lui Adèle a fost extenuant (Kechiche și-a ales actrița, într-un final, după felul în care mușca dintr-o tartă cu lămâie), filmările au durat cinci luni, iar montajul s-a încheiat cu câteva zile înainte de premiera mondială de la Cannes. Kechiche este și autorul scenariului filmului.
***
Palme d’Or, Cannes 2013
Regia: Abdellatif Kechiche
Ţara: Franţa, Belgia, Spania
***
Limba: franceză cu subtitrări în română.
Intrarea liberă.
***
Evenimentul are loc cadrul Festivalului comunității LGBT din Moldova „Curucbeul peste Nistru”, ediția a 13-a

17.05.2014 - 19:00
Calendarul evenimentelor