14.03.2015
Moldova, Societate

Feminismul te iubește

De Ziua internațională a femeilor la Chișinău a avut loc primul marș feminist.

Cum a menționat în cadrul mitingului Olga Nicolenco, una dintre organizatoarele marșului, acest eveniment are o însemnătate istorică. „Prin acest marș, noi pentru prima dată ne-am afirmat în calitate de mișcare socială bine organizată, dispusă să apere drepturile egale ale tuturor femeilor din Republica Moldova”.

La eveniment au participat cîteva zeci de manifestanți și manifestante, care au marșăluit în coloană de la Academia de Științe a Moldovei până la Teatrul de Operă și Balet, scandând lozinci care îndemnau clasa politică, dar și întreaga societate, să atragă atenția la respectarea și apărarea drepturilor femeilor: „Dorim posibilități egale la angajare”, „Nu vrem flori, vrem drepturi egale”, „Feminismul înseamnă drepturi egale și nimic mai mult” etc.

La marș au participat nu doar feministe, după cum declară unele surse mass-media, dar și bărbați, care împart ideile și valorile feminismului și susțin egalitatea în drepturi a femeilor. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai mai multor organizații non-guvernamentale.

În rândul celor care au participat la eveniment, de asemenea, au fost angajații și voluntarii Centrului de Informații „GENDERDOC-M”. „Sunt aici, pentru că rolul femeilor în societatea noastră este adesea ignorat, iar drepturile acestora se încalcă. Dacă astăzi vom tăcea despre acest fapt, mâine se vor încălca și drepturile noaste sau ale altor grupuri sociale”, a declarat Alexandru, un gay prezent la marș.  

„Vreau să trăiesc într-un stat de drept, unde principiul egalității în fața legii se respectă și este unic pentru toți. Și nu contează cine ești – femeie, bărbat, gay sau lesbiană. Important este că noi toți suntem cetățeni ai acestei țări”, a menționat Olga, feministă și lesbiană prezentă la eveniment.

Scopul marșului a fost de a informa societatea despre ideile, valorile și principiile mișcării feministe și de a aboli stereotipul creat în societate, precum că feministele sunt femeile care detestă sau nu iubesc bărbații.

„Noi am organizat acest marș, deoarece am sesizat, că există o atitudine negativă în societate făță de însăși cuvîntul „feministă”. Acesta adesea este asociat cu agresiunea, violența sau ura față de bărbați. Noi vrem să demonstăm că nu este așa. Feminismul presupune egalitate între bărbați și femei”, a declarat Angela Frolov, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy la Centrul de Informații „GENDERDOC-M”.

Coloana manifestanților era condusă de femenistele care duceau un banner pe care era scris sloganul evenimentului „Feminismul TE iubește!”, iar mulți participanți au purtat tricouri cu inscripția „Așa arată o feministă” sau „Așa arată un feminist”, și au împărțit trecătorilor plinate cu informații despre feminism și aspirațiile acestui curent.

În ziua dată, evenimente similare au avut loc în mai multe țări ale lumii. În Republica Moldova, după cum am menționat anterior, marșul feminist a avut loc pentru prima dată, dar după cum au declarat organizatorii, „aceasta este doar începutul”.

Articol de: Eugeniu Chihai.

Sursa foto: Radio Europa Liberă și Dionis Nicolai

Previous Următorul