Extinde colecția The Unstraight Museum

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” și The Unstraight Museum din Suedia, a cărui denumirea ar putea fi tradusă ca „Muzeul nehetero(normativității)”, vă invită să contribuiți la extinderea colecției The Unstraight Museum pe parcursul lunii septembrie 2015.

Săturându-se de faptul că majoritatea muzeilor din lume ignoră istoriile persoanelor neheteronormative (lesbiene, gay, bisexuali, transgenderi, queer ș.a.), în 2007 un grup de persoane din Suedia a decis să facă ceva cu această situație. Așadar, a fost fondat The Unstraight Museum care a dat start unei inițiative neobișnuite de a crea un muzeu real și virtual al cărui focus ar fi pus, în exclusivitate, pe colectarea colectivă a istoriilor neheteronormative de la persone care se identifică ca LGBTQ+. În septembrie 2015, cu ajutorul Centrul de Informații „GENDERDOC-M”, The Unstraight Museum colectează istoriile neheteronormative ale persoanelor LGBTQ+ din Republica Moldova.

Dacă locuiești în Republica Moldova și te identifici ca persoana din comunitatea LGBTQ+, te invităm să contribui la crearea unei colecții a istoriilor LGBTQ+ pentru the Unstraight Museum.

Majoritatea oamenilor au un loc secret unde ei își păstrează articolele cu valoare personală majoră, cum ar fi scrisori vechi, suvenire aduse din călătorii memorabile, cărți de benzi desenate pentru copii. Unele din aceste obiecte noi le-am obținut de sine stătător, pe altele le-am moștenit de la persoane, care au trăit înaintea noastră sau au jucat un rol important în viața noastră. Aceste obiecte sunt îmbibate cu amintiri, sentimente și povești. Aceste obiecte ne conectează cu acele istorii; ele construiesc poduri în timp și spațiu, creează structura și sensul.

Dacă ai un astfel de obiect, care ar fi legat de vreo istorie din viața ta personală ca persoană LGBTQ+ din Republica Moldova, adă-l, pe parcursul lunii septembrie, la Centrul de Informații „GENDERDOC-M” pentru a face o fotografie și a lăsa o mică descriere despre semnificația acestuia. Fotografia și scurta descriere a obiectului respective va fi ulterior adăuga în colecția The Unstraight Museum.

Atenție! Toate obiectele vor fi imediat returnate posesorilor și posesoarelor. Angajații The Ustraight Museum și ai Centrului de Informații „GENDERDOC-M” vor fotografia obiectele/artefactele aduse și vor documenta istoria care stă în spatele obiectului/artefactului tău.

În octombrie 2015, Centrul de Informații „GENDERDOC-M” și The Unstraight Museum va găzdui o mică expoziție a tuturor obiectelor/artefactelor colectate de la persoanele LGBTQ+ din Republica Moldova.

Dacă dorești să contribui la extinderea colecției The Unstraight Museum cu obiectele/artefactele persoanle, completează acest chestionar: https://goo.gl/9zfbPI

Întrebările legate de proiectul dat sau procesul de colectare a istoriilor LGBTQ+ de către The Unstraight Museum le puteți adresa lui Artiom Zavadovschi la telefon 022 28861 sau prin email artiom.zavadovschi[aron]gdm.md

Mai multe detalii despre The Unstraight Museum și ce fel de artefacte au fost colectate până în ziua de azi le puteți afla pe site-ul muzeului: http://www.unstraight.org/index.php

30.09.2015 - 18:00
Calendarul evenimentelor