30.07.2015
Moldova, Drepturile omului

Experiment social: test de homofobie

Prankerii (persoană care face farse) din Moldova au preluat idea unui experiment social, urmând exemplele celor de la Moscova și din Khreshchatyk (Kiev), unde doi barbați mergeau pe stradă ținându-se de mână.

Experimentul desfășurat la Chișinău, s-a deosebit puțin de cele din Rusia și Ucraina: aici, a fost doar un singur participant care, timp de o oră, dedicată verificării nivelului de toleranță, a stat cu posterele: „Noi suntem Europa. Gay – este normal” și „Eu sunt gay. Nu mă rușinez de asta”.

Trecătorii, în principiu, s-au comportat adecvat, dar nu s-a trecut fără incidente: în primele secunde din video se vede cum un trecător i-a rupt băiatului din mână posterul, l-a mototolit și l-a aruncat, însă nu a dat dovadă de tentative de a-i pricinui băiatului vătămări corporale. Cineva a aruncat și o sticlă de apă în el, însă nu l-a nimerit. Unul dintre trecători l-a bruscat pe băiat așa, încât a scăpat posterul. Omul a plecat imediat lăsând fără răspuns întrebarea: „hei, de ce mă lovești?”.

Câteva fete s-au apropiat de băiat și l-au întrebat dacă nu-i este frică să stea așa, cineva i-a recomandat să plece. Un alt grup de tineri s-au arătat indignați de faptul că textul de pe poster era scris în limba rusă și că însăși „protestatarul” vorbește în rusă.

Băiatul a avut parte și de susținere: unul dintre trecători s-a apropiat să vorbească și să facă cunoștință. El a zis căt tot este gay, însă a spus că încă nu este gata să zică despre asta tuturor.

Unul dintre cele mai memorabile momente din video este un bărbat în vârstă, „peste 60 de ani”, care s-a apropiat să concretizeze cine este un gay și a fost de acord, că asta este normal. Pe final, bărbatul i-a strâns mâna participantului și i-a spus „Luptă!”.

Conform notiței din video, timp de o oră, 30 de oameni s-au apropiat de activist. Unii se arătau indignați, unora le stârnea zâmbete, iar unii îl susțineau.

Videoul a fost publicat astăzi și în jumătate de zi a adunat patru mii de vizualizări.

Chira COVALISCHI

upogau.org

Previous Următorul