04.02.2020
Moldova, Societate

Evaluarea percepțiilor locuitorilor Chișinăului despre persoanele LGBT

Rezultatele ultimului studiu efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, în perioada 15 noiembrie - 20 decembrie 2019, a dezvăluit că aproape jumătate din locuitorii orașului Chișinău susțin sau au o atitudine neutră față de persoanele LGBT. Aceste date contravin semnificativ datelor folosite în discursul de ură a unor lideri politici și religioși, care susțin că 98% din populația Moldovei ar fi împotriva persoanelor LGBT.

Astfel, 7% din respondenți susțin persoanele LGBT, 37% au o atitudine neutră, în timp ce 55% din respondenți au o atitudine negativă față de persoanele LGBT. Cel mai mare procent de susținători se numără printre femei.

Dintre intervievați, 10% au declarat că cunosc o persoană LGBT - 2% afirmă că această persoană face parte din cercul de prieteni cu care se vede regulat.

Majoritatea (65%) celor intervievați susține că căsătoriile între persoanele de același sex nu trebuie legalizate în Moldova. În același timp, circa o pătrime a declarat că nu are o părere sau că această este neutră.

Majoritatea (69%) a indicat că persoanele LGBT trebuie să aibă dreptul „să facă orice doresc, însă acasă, atâta timp cât nu-i vede nimeni”. 18% susțin că organizarea evenimentelor publice trebuie să fie un drept acordat persoanelor LGBT.

Dintre tipurile de discriminare analizate, respondenții au fost de părere că discriminarea pe bază de orientare sexuală este răspândită într-o măsură mai mare – 40% o consideră foarte răspândită și 31% - mai degrabă răspândită.

Fiind rugați să aleagă o afirmație din trei propuse, cum ar fi: „Nu judeca și nu vei fi judecat”, „Nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala”, „Oamenii te iartă, dacă faci crime, dar nu te iartă, dacă ești fericit”, aproape jumătate din cei intervievați (47%) a preferat afirmația „Nu judeca și nu vei fi judecat”.

În general, respondenții au manifestat o atitudine conservativă vizavi de normele de gen. 63% au menționat că mai degrabă bărbatul trebuie să se ocupe de întreținerea gospodăriei. 72% au fost de părerea că femeia trebuie să ia concediu de îngrijire a copilului. Totodată, 71% consideră că atât femeia, cât și bărbatul, trebuie să se ocupe de creșterea și educația copiilor.

 

Sursa: Comunicat de presă

Previous Următorul