10.11.2017
Moldova, Сomunitate

„Este în vogă să-ți cunoști statutul HIV”

Cu acest slogan designeri moldoveni și-au prezentat noile colecții de haine, în cadrul festivalului de modă  „Art-Podium-2017”.

Prezentarea de modă a avut loc în perioada 2-4 noiembrie curent, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”. Evenimentul este unul fără de precedent în Republica Moldova. Titlul uneia dintre nominalizările concursului a fost dedicat luptei împotriva discriminării persoanelor HIV-pozitive, având titul de „Panglica roșie”.

E important să subliniem faptul că abordarea problemelor HIV este o premieră pentru lumea modei din Republica Moldova. Organizatorii au depus efort pentru a organiza un eveniment creativ și de rezonanță. Nominalizarea „Panglica roșie„ a fost oferită de către UNAIDS-Moldova (Programul comun al ONU privind HIV/SIDA).

Potrivit Svetlanei Plămădeală, coordonatoarea UNAIDS în Republica Moldova, scopul acestui eveniment este sensibilizarea publicului privind HIV/SIDA în Modova, de asemenea a opri orice formă de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a distruge miturile care se referă la acest virus și reprezintă obstacole în efectuarea testelor HIV.

La organizarea festivalului, alături de UNAIDS-Moldova au lucrat reprezentanți ai Centrului de Informație GENDERDOC-M, ai ligii oamenilor care trăiesc cu HIV, Asociația CREDINȚA și Inițiativă Pozitivă.

Angajații și voluntarii Centrului de Informații GENDERDOC-M au ajuns printre primii la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”. Aceștia au organizat un centru mobil de testare gratută și anonimă la HIV.  În cadrul festivalului, doritorii au primit consultații gratuite privind căile de transmitere HIV, metodele de protecție împotriva virusului, precum și tratamentele disponibile. Aproximativ 60 de persoane au beneficiat de serviciile angajaților și voluntarilor Centrului GENDERDOC-M. Toți participanții și oaspeții interesați au orimit materiale informative despre inportanța testării la HIV și despre faptul că depistarea timpurie a virusului ajută persoana HIV pozitivă să înceapă tratamentul la timp și să trăiască , în continuare, o viață împlinită și sigură din toate punctele de vedere.

Oaspetele de onoare al avenimentului a fost interpreta Olia Tira, care este ambasadoare a bunăvoinței UNAIDS- Moldova.

L. GAGAUZ

Fotografii din arhiva  GDM

Nota redacției: Prezentarea de modă întitulată: „Este în vogă să-ți cunoști statutul HIV!” a fost organizată în premieră în Republica Moldova, dar continuă inițiativa UNAIDS în Europa de Est și Asia Centrală. Autorul ideii este Belarus Fashion Week. Anume în Belarus a avut loc prima prezentare de Modă. Acum a avut loc și în Republica Moldova. Următoarele țări organizatoare vor fi Kîrgîstan, Armenia, Kazahstan și Rusia. Câștigătorul nominalizării „Panglica roșie” din Republica Moldova a obținut și dreptul de a participa la prezentarea de modă, care va avea loc la Moscova în 2018, în cadrul conferinței regionale dedicate HIV/SIDA.

Previous Următorul