26.04.2020
Moldova, Наше время

„Este important să poți accepta lucrurile așa cum sunt.”

În comunitatea LGBT sunt oameni atât de carismatici, atractivi, încrezuți în sine și de succes, încât ai impresia că homofobia moldovenească i-a ocolit. Îți pare că o personalitate atât de armonioasă ar fi putut crește doar în puful toleranței unei țări cu economie bogată și politică matură. Dar nu e întotdeauna așa.

M-am convins că în spatele unui om de succes stă, de multe ori, o mamă care îl acceptă necondiționat. Sunt și excepții, dar e mult mai greu să reușești în viață, atunci când îți orientezi toată energia în a-ți convinge mama să te iubească sau măcar să te accepte.

Aproape fiecare persoană din comunitatea LGBT din Moldova a trecut prin calea anevoioasă a acceptării. Cei mai norocoși își restabilesc relațiile cu familia în câțiva ani după coming out (mărturisirea despre orientarea sexuală). În cazul lui Boris au fost trei ani grei, în care a încercat să-și convingă mama să-l accepte un pic diferit decât îl cunoștea ea.

Boris Balanețchi (în fotografie) a fost director executiv al Centrului de informații GENDERDOC-M. Iar acum muncește de mai mulți ani la asociația „ILGA-Europe”. Este exact genul de om despre care vorbeam mai devreme: născut în Republica Moldova, foarte simpatic și de succes. În acest an Boris a participat, în premieră, alături de mama sa, la o întrunire a grupului de sprijin pentru părinții tinerilor LGBT.

Grupul de susținere a părinților și rudelor persoanelor LGBT din Republica Moldova s-a format în 2006. Scopul grupului este să ajute părinții să se înțeleagă pe sine și pe copiii lor și să îmbunătățească climatul psihologic în familie. Astăzi, grupul este format din 80 de părinți și rude LGBT.

„Am fost norocos să particip la acest eveniment, pentru că a fost unul dintre cele mai emoționante momente ale acestui an”, a spus Boris. Știa despre atmosfera de acolo de la mama sa. Dar acum s-a putut convinge personal de impactul acestor întruniri: „Mama îmi povestește adesea despre aceste întâlniri și modul în care o ajută. Spune că se simte fericită când reușește să ajute alți părinți să-și accepte copilul care a făcut coming out. Dar la ultima întâlnire m-am convins personal.”

În cadrul evenimentului Boris, alături de mama sa, au povestit despre experiența lor de comming out și au oferit sprijin unui tânăr și mamei sale care tocmai a aflat că fiul său este homosexual.

„Când am văzut această familie, aveam senzația că mama acelui tânăr s-ar fi simțit mai bine dacă fiul său ar fi murit, dacă ar fi dispărut de pe fața pământului. Nu se putea gândi decât la propria rușine și la faptul că fiul i-a dezamăgit așteptările. Asta mi-a amintit de perioada complicată care a fost în viața mea. Înțeleg cât îi este de greu și prin ce stres trece acum”, a spus mama lui Boris

„Însă la finele întrunirii am simțit că s-a schimbat ceva în sufletul ei. A început să ne privească cu alți ochi. Sper că i-am putut ajuta să se apropie de fiul său (...) Boris a încercat să exprime emoțiile și sentimentele acestui tânăr, povestindu-i propria poveste. Practic a vorbit în numele lui, a spus ce nu putea spune acel tânăr, astfel încât mama să-l poată auzi și înțelege. (..) Tânărul îl privea pe Boris ca pe un înger păzitor și Boris a început a plânge. Apoi s-au cuprins. Am văzut multă recunoștință și speranță în ochii acelui tânăr”, a povestit mama lui Boris

„Nu îmi aduc aminte dacă plângeam și eu ca această mamă la primele întâlniri, probabil plângeam. Am plâns și de data asta. Dar nu mă mai plângeam pe mine sau pe mama care a venit pentru prima dată. Îmi era milă de acest tânăr. Pentru că mamele trebuie să-și trăiască emoțiile fără a le dăuna copiilor. Boris mi-a spus odată că dacă nu l-aș fi acceptat așa cum este, nu știe cum ar fi evoluat viața sa. Este important să poți accepta lucrurile așa cum sunt”, a adăugat femeia.

Boris și-a adus aminte că și relațiile sale cu mama s-au îmbunătățit considerabil după vizita la Centrul de Informații Genderdoc-M (GDM):

„Atunci când am venit la GDM pentru prima dată, nu erau grupuri de sprijin pentru părinți. Mi-a luat doi ani să o conving pe mama să participe la un eveniment obișnuit al organizației și, sincer vorbind, îmi era frică că mama se poate îndepărta de mine din nou după această vizită. Dar relația s-a îmbunătățit”, a spus Boris.

Boris a menționat că l-a bucurat faptul că tinerii de azi, care fac coming out, își aduc imediat părinții în acest grup de sprijin. GDM este primul loc în care tinerii LGBT vin să ceară ajutor și sprijin în momentele complicate pentru ei și apropiații lor:

„A fost îmbucurător și emoționant să văd cum, indiferent de complexitatea emoțiilor care o învăluiau după comming out-ul propriului copil, mama acestui tânăr a început să asculte istoriile altor părinți și asta o liniștea, a început să pună întrebări și reacționa tot mai calm la răspunsurile pe care le auzea. Bineînțeles că va mai trece mult timp până își va accepta copilul definitiv, pentru că e nevoie de timp pentru a putea accepta această realitate. Dar sunt sigur că anume datorită acestui grup de sprijin procesul de acceptare va dura câteva săptămâni, luni, dar nici într-un caz ani.”

 

Doina IPATII

Fotografii: Doyna Romanta Dochitan

Previous Următorul